RECENZIJA: Rick Feds "Future Humans"

© Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā LMT “Facebook” kontā, LMT Viedtelevīzijā un LMT “Straumē” tiešraidē audio/vizuālā paplašinātās realitātes koncertā varēja skatīties un klausīties latvju mūziķa un elektroniskās mūzikas producenta Rick Feds (īstajā vārdā Rihards Fedotovs – tas pats puisis, kas manīts arī pie supergrupas “Jumprava” bungām tās jaunāko laiku sastāvā) debijas albuma “Future Human” prezentāciju. Šī albuma tapšana ilgusi četrus gadus, tajā piedalījušies dziedātāja Amira B no Ņujorkas, repa izpildītājs KdotMelody no Londonas un pašmāju mūziķi – dziedātāja Una Daniela, reperi ansis un March, kā arī producents NiklāvZ.

Jāatzīst, ka redzētais un dzirdētais krietni pārsniedza cerēto un gaidīto - ātri vien tapa skaidrs, kāpēc Rick Feds tiek pieteikts kā audiovizuālais mākslinieks. Secīgi tika nospēlēts, šķiet, viss albumā iekļautais materiāls - astoņas kompozīcijas kopumā 24 minūšu garumā, taču fascinēja vieglā pārslēgšanās no viena gabala uz otru. Lūk, “Tell Me”, kuras izpildīšanai tiešraidei pieslēdzas Amira B no Ņujorkas un KdotMelody no Londonas, uzreiz pēc tam - “Chill Vibes”, kurā tikpat nepiespiesti pārraides lodziņā parādās 18 gadus jaunais ventspilnieks March utt. Videoprojekcijas, gaismas efekti - ar minimāliem līdzekļiem tika panākts maksimāls efekts. Lai gan viss koncerta repertuārs pārsvarā tika bāzēts uz Rick Feds pirkstu spēles (viņš tiek dēvēts par pirkstu bundzinieku jeb “finger-drummer”), par vizuālo noformējumu un sistēmas programmēšanu kā atbildīgais jāuzteic Mārtiņš Dāboliņš, kurš sevi pieteicis pasaulē ar EEG smadzeņu analīzi, kas spēj kontrolēt vizualizācijas.

Vēl tikai jāatgādina, ka Rick Feds tiek uzskatīts par vienu no pasaulē labākajiem pirkstu bundziniekiem, kurš turklāt divus gadus pēc kārtas iekļauts “Ableton's Top 5” izpildītāju listē. Riharda saknes meklējamas klasiskajā un džeza mūzikā. Pēc studijām Kopenhāgenas Ritma mūzikas konservatorijā viņš atradis ceļu ASV un kļuvis par sesijas mūziķi, uzstājoties ar tādiem māksliniekiem kā Cuba Gooding Sr., Betty Wright, Marcus Miller u.c. Rick Feds ir arī mūzikas producents, Fulbraita stipendiāts, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas pirmās džeza sitaminstrumentu nodaļas veidotājs, TED lektors, kā arī vienīgais latviešu mūziķis, kurš pārstāv pasaulē lielākās mūzikas instrumentu ražotāju kompānijas “Ableton”, “Arturia”, “Pearl Drums” u.c., turklāt regulāri tiek iekļauts dažādos mūzikas katalogos un aprakstīts mūzikas forumos visā pasaulē.

PAR. Pašas iespaidīgākās kompozīcijas šķiet kopā ar NiklāvZ veidotās “NAUDA” un “Enter The Dragon”, bet varbūt tāpēc, ka tajās Rick Feds darbojas nevis uz sava ar pirkstiem darbināmā ritma veidošanas aparāta, bet uz īstajām bungām, savukārt viņa draudzene Una Daniela piepalīdz uz ksilofona (laikam), un tam visam biezā slānī pārbērtais elektronikas slānis padara šos gabalus par vareniem noskaņas monstriem. Una Daniela arī citos skaņdarbos ir īsti vietā - gan “When You Go”, gan “Bumblebee”, viņas balsi varēja izmantot arī vairāk. Cepuri nost Rihardam kā ritma meistaram, un kopumā tas viss ir interesanti, lai neteiktu, ka vairāk nekā interesanti.

PRET. Albums kā vienots veselums gan kopā nelīmējas - ar katru viesmūziķi vai producentu darinātais gabals izklausās kā atsevišķs singls. Un kāpēc to Rick Feds elektronisko daiktu sauc par pirkstu bungām?! Ar bungām tam nav gandrīz nekādas līdzības…

Svarīgākais