Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

TIEŠRAIDE: 4. maija svētku koncerts "Ziedu svētki"

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

4. maijā plkst. 17.00 tiešsaistē no Rīgas Svētā Pētera baznīcas būs skatāms Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts koncerts “Ziedu svētki”.

Programmas “Ziedu svētki” nosaukums ņemts no koncerta ievadskaņdarba, kura autors ir viens no mūsu lielākajiem melodiķiem Jānis Mediņš. Saviļņojošais klavierdarbs tapis nepavisam ne saviļņojošos apstākļos - drīz pēc Otrā pasaules kara bēgļu nometnē -, un diez vai J. Mediņš varēja iztēloties, ka pēc nepilniem 50 gadiem padomju jūgs būs galā un vēl pēc 30 gadiem viņa “Ziedu svētki” rotās neatkarības atjaunošanas gadadienai veltītu koncertu.

Programmas idejas autori ir flautiste Dita Krenberga un tenors Jānis Kurševs, pianistes Agneses Egliņas dramaturģiskā vadībā. “Mēs klausīsimies Zemgalē dzimušā Jāņa Mediņa solodziesmas un brīnišķīgo “Rapsodiju” flautai un klavierēm, kur satiekas lepnais kurzemnieks, lakstīgala, kalpiņš un jēri; būs Vidzemē dzimušā Emīla Dārziņa skaistākās mīlasdziesmas, savukārt no Kurzemes nākušā Pētera Vaska dzirdēsim vienu no pirmajiem skaņdarbiem “Ārija un deja”, bet Ēriks Ešenvalds vainagos programmu ar iedvesmojošo, cilvēku iemīļoto “Dvēseles dziesmu”, kur pilnai panorāmai pievienosies arī Latgale. Sendienu krāsu uz ziedoņa sliekšņa programmā vilks kādreizējais rīdzinieks Ingmars Zemzaris ar divām dvēseliskām dziesmām, kuru teksta autori ir 20. gadsimta pirmās puses dzejnieki Līgotņu Jēkabs un Jānis Trimda (Vilis Veldre). Dzirdēsim Latvijas Radio kora solista Jāņa Kurševa emocionāli piepildīto, izteiksmīgo balsi, kā spirgta pavasara putna balss skanēs brīvmākslinieces Ditas Krenbergas flauta, un klavieres spēlēs Latvijas Lielās mūzikas balvas 2020 ieguvēja, dzirkstīgā Agnese Egliņa,” par programmu stāsta koncerta stāstnieks un mūzikas apskatnieks Orests Silabriedis.

4. maija tiešsaistes koncertu “Ziedu svētki” no Rīgas Svētā Pētera baznīcas būs iespējams vērot plkst. 17.00 Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības, Koncertorganizācijas “Ave Sol” un Rīgas Sv. Pētera baznīcas Facebook vietnēs, kā arī Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības un Koncertorganizācijas “Ave Sol” Youtube kanālos. Koncerta ieraksts šajās vietnēs un kanālos būs pieejams līdz pat 31. maijam.

Koncertu rīko Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Koncertorganizācija “Ave Sol”, atbalsta Rīgas dome un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.