RECENZIJA: Reinis Kapone "Dvēseles aptieka"

© Publicitātes foto

Ar jaunu studijas albumu apritē atgriezies hiphopa mūziķis Reinis Kapone – valmierietis, īstajā vārdā Reinis Pone.

Jaunais albums veltīts garīgās veselības tematikai - šā brīža situācijai ļoti būtiskai un aktuālai tēmai. “Albuma nosaukums atspoguļo dvēseles dziedināšanas meklējumus. Vārds "aptieka" asociējas ar vietu, kur iegādāties līdzekļus, lai ārstētu savas vainas, taču līdzekļi dvēseles sadziedēšanai katram var būt dažādi - kādam antidepresanti, trankvilizatori, citam narkotikas un alkohols. Albuma ievada dziesmā mākslinieks piesauc repu kā terapiju. “Dvēseles aptiekā” atspoguļota bohēma, dzīves rutīna, panikas lēkmes, cīņa ar bailēm, pārdozēšana, psihoterapeita apmeklējums u.c. notikumi un sajūtas, kas saistītas ar paša mākslinieka piedzīvoto. "Dvēseles aptieka" ir konceptuāls un dziļi personisks albums, kas vienlaikus ir ceļojums dvēseles ārstēšanas līdzekļu meklējumos,” tāds ir stāsts par šo albumu.

Albumā "Dvēseles aptieka" iekļautas deviņas dziesmas un divi skiti. Visu šajā garadarbā iekļauto dziesmu bītu jeb muzikālo pavadījumu autors ir hiphopa apvienības “Kreisais krasts” biedrs Trakamelodija. Ieraksts veikts “Kreisā krasta studijā”, pie tā strādājis Kaizers, “Kreisā krasta” mūzikas producents. Atsevišķās dziesmās piedalījušies arī izpildītāji Sudrabu Sirds un Brokss (no repa apvienības “Rīmdari”). “Nāku no vides, kur runāšana par šāda veida problēmām tiek uzskatīta par vājumu. Izpratni par garīgo veselību man pašam sniedz iespēja lasīt, klausīties, skatīties citu stāstus. Saprast to, ka neesi viens ar šādu problēmu, ka tā nav tikai izlaidība vai vājums, ka tas var piemeklēt ikvienu. Jāsaka, ka saskatu arī gaišo pusi, jo, izdzīvojot trauksmi un bailes, spēju izaugt savā personībā un garā. Ceru, ka mans stāsts spēs kādam palīdzēt atrast mieru, apzināties, ka tas ir process mūsu garīgajā izaugsmē,” pauž Reinis Kapone.

PAR. Apbrīnojami sakarīgs albums - gan muzikāli, gan tematiski! Reinis Kapone neaicina uz revolūciju un nepasludina karu, taču arī nevaimanā, ka neviens viņu nesaprot, vai nesit sev pie krūtīm, ka neviens viņu neapturēs - tiek precīzi un skaudri aprakstīta esošā situācija. Piemēram, abi skiti “Uzņemšanas nodaļa” un “Psihoterapija” - tas nav izdomājums, tā ir realitāte. No muzikālā viedokļa pati interesantākā šķiet “Kukū dziesma” ar savu “kukū-piedziedājumu” (“Es šodien jūku prātā / Rītdien būšu brīvs / Bet, ja vēlies, vari nākt droši man līdz / Neprātīgiem pieder pasaule - tas tiesa / Tad, lai turpmāk šī būtu / Mūsu kukū dziesma”), aplam lipīga izrādās sākotnēji šķebinošā “Panika”, protams, jāizceļ arī varenā tituldziesma “Dvēseles aptieka” (kopā ar Sudrabu Sirdi un Kaizeru), noteikti vēl arī albuma finišā esošā “Ķirzakas astes”.

PRET. Gribētos kopējo noskaņu nedaudz uzbrūkošāku, kaujinieciskāku un pārliecinošāku. Bet tikai gribētos.

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais