"Very Cool People" velta dziesmu Latvijas mūzikas vēstures renegātiem

© Publicitātes foto

Džezfanka grupa “Very Cool People” laidusi klajā otro singlu no rudenī gaidāmā albuma “50 Years Of Influence + 30 Years Of Cool Equals 13 Years Of Music Hooliganism”. Tas saucas “Renegade” un tiek izdots kopā ar līdz šim visatraktīvāko grupas videoklipu. Šajā gadījumā vārdiņš “visatraktīvāko” jāuztver “pēdiņās”…

Jaunā dziesma “Renegade” ierakstīta leģendārajā “Mints Music Studio”, visu procesu diriģējot ne mazāk leģendārajam skaņu režisoram Tālim Timrotam. Singls ieturēts Latvijas 70. gadu vokāli instrumentālās mūzikas estētikā, bagātinot to ar džeza harmoniju un Latvijā augsti vērtēto kora mūziku, savukārt tekstos šoreiz izvēlēts visām pasaules tautām viegli saprotamie vārdi “bā, bā, bā, bā, bā / Bā, bā, bā, bā, ba, ba, bā…”, ko “varētu nodēvēt arī par unikālām, jaunām sketa frāzēm ar pretenziju tapt arhīvētām pasaules mūzikas industrijas apziņā kā latviešu sketam,” informē grupas PR nometne. Jāatgādina, ka par sketu dēvē vokālās džeza mūzikas improvizācijas frāzes bez teksta kādā konkrētā valodā.

Ja nopietnāk, tad kompozīcijā ieskanas kaut kas no dueta “Karakums” motīviem, arī tērpušies mūziķi ir 70. gadu estētikā, turklāt pacentušies tik ļoti, ka tromboniste Laura Rozenberga ir atpazīstama tikai tāpēc, ka šajā grupā ir vienīgā iespējamā sieviete, savukārt bārdaino grupas līderi Elviju Grafcovu vispār nākas izskaitļot pēc izslēgšanas principa. “Šo skaņdarbu un klipu veltām visiem Latvijas mūzikas renegātiem, kas pretojās vispār noteiktajām prasībām un klausījās, kā arī paši spēlēja, džezu, roku, fanku un instrumentālo neakadēmisko mūziku, uzturot to pie dzīvības no 60. līdz 90. gadiem,” jauno veikumu zinātniski skaidro Elvijs. “Gribam pateikt: “Milzu paldies, renegāti, jūs palīdzējāt izveidot nākamās mūziķu paaudzes un beigu beigās esat arī mums izbruģējuši ceļu Latvijas bezceļu apstākļos!””

Videoklipu filmējis un montējis grupas trompetists, kurš nu jau plaši pazīstams arī kā kebabu impērijas magnāts, Oskars Ozoliņš. Idejas izstrādi un režisēšanu uzņēmušies paši grupas dalībnieki. Kostīmus krāšņajam videoklipam grupa galvu reibinoši ilgi meklējuši Rīgas Kinostudijas apģērbu arhīvā, kā arī grupas oficiālās grimētājas godā ieceltās Lolitas Graudiņas privātajā kolekcijā. Klips filmēts leģendārajā VEF Kultūras pilī, kurā savulaik mēģinājuši un darbojušies vienlaikus 40 līdz 80 dažādi pašdarbnieku un profesionālie ansambļi, kori, deju kolektīvi un neskaitāmas muzikālās apvienības. “Kā zināms, šī bija viena no Mekām 60. līdz 90. gadu Rīgas renegātiem un džeza mūzikas entuziastiem,” uzsver Elvijs. “Tieši tāpēc tika atlasītas un izveidotas autentiskas skatuves dekorācijas, šoreiz galvenā dekoratora pienākumus uzticot grupas pianistam Mārim Vitkus, kurš ir ievērojams rokdarbu un aplikāciju papīra mākslas lietpratējs.”

Bet rezumējot un “Renegade” singla komponista Andra Buiķa vārdiem sakot: “Nu, tāda tā ideja, principā nekāda. Vienkārši 70. gadu mūzikai ir drausmīgi skaista, analoga, silta skaņa, tās ir atskaņas no bērnības, radio un televīzijas saturs, kāds tajā laikā bija."

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais