RECENZIJA: Doni Tondo "Bardo"

© Publicitātes foto

Pašmāju instrumentālā trio “Doni Tondo” debijas minialbums sastāv no piecām kompozīcijām.

Šīs grupas pirmsākumi ir meklējami 2015. gadā, taču šis ir pirmais studijas veikums, ar ko nākuši klajā “Doni Tondo”. Līdz šim viņus ir bijis iespējams klausīties vien koncertos un to ierakstos, un “dzīvajā” trio ar Cēsu saknēm atstājis visai labu iespaidu (apskatnieks to vaigā skatīja pērn notikušajā “Enkurfestā”). Un kās gan tur brīnums, ja “Doni Tondo” sastāvā ir tādi “undergraundiski” domājoši vīri kā ģitārists Raimonds Gusarevs (“Visas Taisnības” u.c. projekti, savulaik pazīstams arī kā El Mars) un bundzinieks Jānis Sildniks (“Enhet”, pavisam īslaicīgi arī “Sanctimony”, vairāk zināms pēc saistības ar Cēsu “Fonoklubu”), vien basģitārists Miķelis Pirksts zināms mazāk. Kā skaidrots albuma anotācijā, pie koncertu sajūtas instrumentālais trio konceptuāli pieturējies arī debijas albumā, to studijā veidojot agrīnās rokmūzikas labākajās tradīcijās, proti, ieskaņojot visus instrumentus vienlaicīgi. “Spēlēt instrumentālo mūziku ir daudz citādāk, jo savu stāstu nevari izstāstīt tiešā veidā ar vārdiem, ļaujot pašam kompozīciju piedzīvot no jauna, katru reizi to spēlējot,” norāda Raimonds. Katram skaņdarbam ir savs stāsts, taču tos grupa pagaidām atstāj katra klausītāja interpretācijā. Jāpiebilst, ka ieraksts veikts jau 2019. gadā, tā apstrādi un sagatavošanu publicēšanai grupa pilnībā veikusi pašu spēkiem, un šis darbs finišējis 2020. gada decembrī.

PAR. Kam vien ķeras klāt Gusarevs, viss vienmēr izdodas interesanti. Tā noticis arī šajā reizē. Lai gan kā pirmais singls izvirzīta tituldziesma “Bardo” (šķiet, savas mākslinieciskās ievirzes dēļ), pēc apskatnieka domām, krietni veiksmīgākas ir kompozīcijas “Radiola” un “Jauns zirgs”, arī “Augsne” - efektīgs, iespaidīgs un “iespārdošs” “garāžnieciskais” roks (varbūt pat “stoner rock”). Arī kopumā par šo EP var teikt tieši šādus pat vārdus. Rokmūzikas faniem (un ne tikai viņiem) to noteikti ieteicams noklausīties, šis ir īsts latvju rokmūzikas tīrradnis!

PRET. Iespējams, ka ģitāras te ir pat mazliet par daudz - “Doni Tondo” izklausās pēc Gusareva soloprojekta. Nav arī skaidrs, kāpēc šī apvienība nevarēja paciesties ar debijas albuma izdošanu līdz materiāla salasīšanai pilnam lieldarbam - tikai piecas dziesmiņas vien atstāj pamatīgu mazuma piegaršu.

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais