RECENZIJA: Kayro "Strangest Times"

© Publicitātes foto

Pavisam nesen latvju alternatīvā metāla grupa “Kayro” prezentēja savu debijas singlu "State Of Misery", bet nu klāt ir arī debijas minialbums jeb EP ar sešām dziesmām – apskaužama mērķtiecība!

Šo grupu 2018. gadā dibinājuši Latvijas roka nometnē pazīstamie ģitāristi Ritvars Šreibers un Kārlis Šteinmanis, kuriem 2019. gada martā pievienojušies vokālists Reinis Rutkovskis un basģitārists Agnis Beitāns, tā nostiprinot grupas skanējumu un muzikālo raksturu. “Grupas skanējumā satiekas visas dalībnieku muzikālās ietekmes - no popa līdz modernajam metālam,” sevi raksturo “Kayro”. Albums "Strangest Times" tapis 2019. gada vasarā globālās pandēmijas laikā, kā saruna ar sevi par dzīves pārmaiņām, izolāciju un jauna "es" meklējumiem. "Domāju, ka šajā laikā katrs no mums ir sevī atklājis ko jaunu, atsācis darīt aizmirstas lietas vai atradis sevī spēku atteikties no nevēlamā, par spīti ikdienas grūtībām un mazliet nesaprotamajai dzīves kārtībai," komentē Kārlis.

Albumu ierakstījuši un producējuši paši "Kayro" mūziķi Kārļa Šteinmaņa vadībā. Bungu ieraksts veikts kopā ar meistarīgo bundzinieku Andreju Upmaci (ex”Relicseed”, “SIA Radikal”) “Sound Division Studios” telpās, bet viss pārējais materiāls ticis ierakstīts Kārļa privātajā studijā, kā arī katra grupas dalībnieka mājās, vadoties pēc apstākļiem un iespējām. "Strangest Times" izdots 23. martā un meklējams visās populārākajās digitālajās platformās, izdevēji - Latvijas Rokmūzikas asociācija jeb LRMA.

PAR. Apbrīnojami labs, spēcīgs un kvalitatīvs alternatīvā metāla jeb “nu-metal” darbs - šajā žanrā pie mums nekas tik efektīgs nav dzirdēts varbūt pat nekad! Iesākumā pa pauri iebliež ar piedziedājumu atmiņā paliekošā un smagnējā “Heavy Machinery”, kā arī relatīvi niknā “Mad”. Par sevi atgādina arī jau kā singls klausītājiem iebarotais "State Of Misery", bet tad dzirdes aparātu uzkurbulē ar teicamajiem ģitārsolo apveltītā un ar elektronisku piesitienu uzlabotā “Enemy”. Mazliet ilgāku laiku sevis iepazīšanai prasa melodiskā “Turn Me Off”, taču pēc kādas piektās noklausīšanās reizes arī tā jāatzīst par labu esam. Tāpat kā albuma noslēdzošā dziesma "Strangest Times", pie kuras juceklīgā ritmiskā zīmējuma ir pagrūtāk pierast. Sešas dziesmas un neviena nav garām kasei! Teicami savu darbu dara ģitāristi un bundzinieks, taču īpašas uzslavas vokālistam - “nu-metal” ir ļoti prasīgs pret vokālajām niansēm, tas nav nekāds metālkors, taču Rutkovskis ar visu tiek galā godam - nu, vismaz ar neapbruņotu ausi “lažas” nav dzirdamas. Pat jāpabrīnās, kur “Kayro” vīri viņu “izrakuši”, jo iepriekš šis dziedātājs manīts vien dažās mazpazīstamās roka blicēs, vēl centies pieteikt sevi kā solomākslinieku Reini Err, bet bez lieliem panākumiem. Stilistiski “Kayro” paši tuvākie līdzinieki un droši vien arī influenceri šķiet “Biffy Clyro” - varbūt tāpēc mūsējiem tāds nosaukums? Klausoties šo EP, dramatiskas atšķirības starp šī žanra Rietumu pasaules varenajiem un mūsu pašu bāleliņiem neredz. Cerams, ka šis nebūs tikai uzplaiksnījums.

PRET. Ja šis albums būtu izdots laikā, kad pasauli plosīja “Linkin Park” ar savu “Hybrid Theory”, iespējams, ka “Kayro” kļūtu par apskatnieka tolaik mīļāko grupu. Taču tas bija 2000. gadā, bet tagad ir 2021. gads… Ar to arī viss pateikts.

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais