RECENZIJA: Latgalīšu Reps "Cyta dzela"

© Publicitātes foto

Uz latgaliešiem pandēmija laikam iedarbojusies kaut kā citādāk – šis laiks viņiem kļuvis likt vēl radošākiem.

Pavisam nesen klajā nāca daugavpiliešu vikingmetālistu “Varang Nord” studijas albums, 19. martā savu jaunāko veikumu atrādīja latgaliešu poproka grupa “Bez PVN”, un šajā pat datumā savu otro studijas albumu ar 13 jaunām kompozīcijām lika galdā latgaliešu hiphopa grupa “Latgalīšu Reps”. Par to, ka “latgalīšiem” briest kaut kas jauns, gan viegli varēja nojaust pēc tā, ka viņi nesen tika uzlaisti uz skatuves “Muzikālās bankas” noslēguma ceremonijas šovā.

Albuma nosaukums “Cyta dzela” jeb “cita lieta” esot trāpīgs apzīmējums grupas redzējumam: “Ejam augšup labākā kvalitātē un izpildījumā. Nekad nezinām, kas mūs dzīvē sagaida, bet, kamēr no gaisa nekrīt akmeņi, dzīvē viss ir kārtībā. Ejam uz priekšu, neskatoties uz to, vai mums ir paveicies vai nē,” filozofē mūziķi. Albumu bijis plānots izdot jau pagājušajā gadā, pandēmija šos plānus koriģējusi, taču “laiks mājsēdē tika izmantots lietderīgi, lai uzlabotu albuma skanējumu, kā arī lai taptu jaunas dziesmas, bez kurām jaunais albums vairs nav iedomājams.” “Cyta dzela” iekļautajās dziesmās dzirdami dažādi mūzikas žanri, kas savā starpā apvienoti ar rīmēm latgaliešu un latviešu valodā. “Dziesmu teksti klausītājam atklāj mākslinieku dzīves redzējumu un pieredzi, kā arī lielākos iedvesmas avotus - mīlestību pret ģimeni un dzimtajām mājām. Tāpat albumā iekļauti skaņdarbi, kas tapuši sadarbībā ar grupu “Bez PVN”, repa mākslinieku Faktu un jauno, talantīgo dziedātāju Sandu. Grupas pārstāvji ir pārliecināti: “Katrs “Cyta dzela” albuma klausītājs spēs atrast sev tīkamu un dvēselei tuvu skanējumu.””

Vēl mazliet no vēstures. “Grupa "Latgalīšu Reps" kopš 2017. gada caur savu mūziku parāda īsto latgaliešu dabu un dzīvesprieku ne tikai pašiem latgaliešiem, bet arī “čiuļiem” jeb citu Latvijas novadu iedzīvotājiem. Grupai bijuši vairāki veiksmīgi hiti - “Skots pa lūgu”, “Es tycu”, “Atver durovys”, “Kūdra deg” un “Trešuo zvaigzne”, bet līdz šim populārākā dziesma ir “Žarei gaļi”, kas vietnē “Youtube” sasniegusi 2,6 miljonus skatījumu. Muzikālās apvienības īpašumā ir četru latgaliešu kultūras balvas “Boņuks”, kas saņemtas 2017. un 2018. gadā. Savukārt radio “Pieci.lv” 2018. gada 7. septembra raidījumā hits “Žārei gaļi” nokļuva topa pirmajā vietā. Valsts prezidents Egīls Levits LNT raidījumā “900 sekundes” atzina, ka “Latgalīšu Reps” ir viena no viņa mīļākajām grupām, pēc kā mūziķi tika uzaicināti uzstāties prezidenta inaugurācijas sarīkojumā,” par sevi vēsta grupa. Vai ar pēdējo jālepojas, tas jau ir cits jautājums…

PAR. Te ir viens gabals, kuram ir potenciāls kļūt par hitu, un kurš noteikti ir pelnījis, lai to noklausītos - radiostacijām draudzīgais un himniskais “Tosts”. Eleganti amerikānisks ir sparīgais “Intro Brooklyn”, tāpat gribētos atzīmēt asprātīgo “Auga, auga” (kopdarbs ar “rūžeņu” Sandu) un varbūt arī “Jauneiba” (par jaunību, kas aiziet un nenāks vairs), gana stilīgs ir “Shamani”, savukārt padsmitniekiem varētu patikt “Škola atā”. Arī kopumā albumam nav jau ne vainas, tikai - ansis ar savu “Lielo mākslu” reperiem tagad ir uzlicis krietni vien augstāko vidējo latiņu.

PRET. Nez, vai visā plašajā pasaulē kādreiz ir fiksēts šāds unikāls fakts, ka viena un tā pati oriģināldziesma vienā un tajā pat valstī un pat reģionā vienā un tajā pat dienā parādās divos dažādos albumos? Bet tieši tā ir noticis ar dziesmu “Stouvi”, kas iekļauta gan 19. martā izdotajā grupas “Bez PVN” trešajā studijas albumā, gan “Latgalīšu Repa” darbā - varēja jau nu pa abām kaut kā vienoties. Labi, tas ir sīkums. “Cyta dzela” lielākais mīnuss ir pārliekā stilistiskā dažādība - te ieskanas pat regejs un latino! -, kas nebūt neliek sajūsmināties par šādu eksperimentālo pieeju ierakstam, jo neļauj uztvert albumu kā vienotu veselumu. Lai gan - nē, šis ir tikai otrais lielākais mīnuss, jo pirmais ir tas, ka šeit trūkst patiesi aizraujošu gabalu. “Latgalīšu Repa” fenomens ir stipri pārspīlēts, tad jau labāk klausīties “Singapūras Satīnu”.

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais