RECENZIJA: Dainis Dobelnieks "Kur zuda tas laiks"

© Publicitātes foto

Kvarteta „Eolika” dziedātājs Dainis Dobelnieks izdevis otro solo albumu, kas radīts Covid-19 pandēmijas dīkstāves laikā.

Tajā ir 14 dziesmas, kas tapušas, sākot no 1981. gada, kad “Mikrofona aptaujā” grupas „Eolika” izpildītā dziesma “Tu smējies sapnī” (ar Daiņa Dobelnieka solo trumpī) iekļuva populārāko skaitā, līdz pat 2020. gada beigām, kad koncertdarbībā iestājās pauze, taču tika rakstīta dzeja un komponēta mūzika. Pagājušajā gadā „Eolikas” 40. jubileju bija iecerēts atzīmēt ar virkni koncertu, bet tie pārcelti uz 2021. gada vasaru un rudeni. Dobelnieka albums “Kur zuda tas laiks” ir atskats uz viņa daiļradi šo četrdesmit gadu garumā gan „Eolikas” sastāvā, gan īstenojot sadarbības projektus ar grupām “Keksi” koncertos “Skudrupūznis” un “Lavrix Band” festivālā “Bildes”, gan veidojot solo projektus ar paša radītām dziesmām. Jāpiebilst, ka būdams alūksnietis un liels Alūksnes pilsētas patriots, Dobelnieks albumu noslēdzis ar himnu „Alūksnei”.

Albuma tapšanā piedalījušās grupas „Eolika” un „Keksi”, kā arī Kārlis Lācis (taustiņi), Zintis Žvarts (saksofons), Kaspars Zemītis (ģitāra), Vladimirs Lavrinovičs (ģitāra), Jegors Kovaikovs (akustiskā ģitāra), Mārtiņš Linde (bungas), Aleksandrs Sircovs (bass, kontrabass). Liela daļa minēto mūziķu piedalījušies arī Daiņa pirmā solo albuma “Veltījums” ierakstīšanā, kas izdots 1999. gadā kā veltījums dēlam Elvijam. Jaunais albums ietver sevī dažāda stila mūziku - balādes, rokenrolu, Latīņamerikas ritmus, blūzu. “Katra dziesma ir kā atsevišķs stāsts, un viss kopā veido ceļojumu cauri laikam - 40 gadiem. Tas ir īpašs arī tāpēc, ka lielākajai daļai dziesmu vārdu autors ir pats Dainis Dobelnieks, un tekstiem piemīt sevišķa nozīme un noskaņa,” tā izdevēji.

PAR. Kad bērnībā TV ekrānos tika skatīta “Eolika”, simpātijas vienmēr nez kāpēc nosvērās nevis glamūrīgā Viktora Burakova (Zemgala) un īsos bruncīšos tērptās draiskās Olgas Rajeckas, bet viņu ēnā it kā nostumto Ilonas Stepanovas un Daiņa Dobelnieka pusē. Tāpēc jo lielāks prieks, ka Dainis, neskatoties uz veselības likstām, turpina droši un pārliecinoši darboties uz skatuves un sologaitās. Jāatzīst, ka nekas vairāk par Borisa Rezņika superīgajām “Tu smējies sapnī” un “Tāla uguns” Dobelnieka izpildījumā līdz šim nenāca prātā, taču te ir vairākas ļoti labas dziesmas, piemēram, Borisa Rezņika un Ārijas Elksnes “I Will Return” (ak, kungs, kas Dainim ir par balsi!), Muraveja sacerētais rokenroliskais “Jaunais laiks”, paša Daiņa komponētās gaišā “Mātei” un mazliet blūzīgā “Gaidīšu, cerēšu, mīlēšu” u.c. “Kur zuda laiks” nebūt nav šlāgeris, te ir ļoti dažādu žanru mūzika.

PRET. Nu, kā lai distancējas no tā, ka šis Dainis Dobelnieks ir tas pats Dainis Dobelnieks no “Eolikas”?! Laikam nekā.

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais