Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Samanta un Eirovīzija: Eiropa mūs sapratīs, šeit - nē

© Publicitātes foto

N-tās nedēļas LTV raidījumu ciklā “Kā uzvarēt Eirovīzijā? Samantas Tīnas ceļš uz Roterdamu” perinājuši intrigu, kāda tad būs Latvijas šā gada Eirovīzijas dziesma, piektdienas vakarā Eirovīzijas komandas dalībnieki beidzot ļāva priekškaram krist. Kādi ir pirmie iespaidi?

Eirovīzijas dziesmas “The Moon Is Rising” pirmizrāde LTV ēterā notika 12. marta vakarā, un diez vai kāds par to bija tā sajūsmināts, ka ilgi nevarēja aizmigt. Pirmo uzdevumu Samanta ir izpildījusi: jau sen skaidrs (tiesa, ne visiem…), ka Eirovīzijas dziesmai ir jābūt tādai, lai jau ar pirmajām pāris sekundēm un pirmajām taktīm liktu uz virtuvi jau doties sadomājušajam skatītājam pusceļā apstāties un likt ieklausīties, kas būs tālāk - “The Moon Is Rising” ar Samantas vareno vokālu dziesmas iesākumā tāda ir. Otrais uzdevums - dziesmai jābūt tādai, lai, nākamajā rītā pamostoties, tā skanētu ausīs. Skan? Nē.

Trešais uzdevums - dziesmas vēstījumam jābūt viegli nolasāmam, arī to Samanta klipā un ar Aminatas kā teksta radītājas palīdzību ir izpildījusi. “Šī dziesma ir par spēcīgām un apbrīnojamām sievietēm - par mums visām!” stāsta Samanta Tīna. “Vēlos, lai mēs neslēpjamies un nebaidāmies no savas unikalitātes un atšķirīguma, tāpēc dziesma aicina ikvienu sievieti ar savām rokām sevi kronēt jeb pieņemt sevi un būt par savas dzīves noteicēju, iemīlēt sevi un noticēt sev, jo tad taču arī citi mūs mīlēs! Es ticu, ka tas maina arī apkārtējo cilvēku attieksmi, bet ar to nav gana - tāpēc manā dziesmā svarīgākais vēstījums ir: “Ja vēlies ko man teikt, pasaki man to acīs! Pieņemam un mīlam sevi, esam lepni par to, ko Dievs mums ir devis un kādus mūs radījis, bet ikvienu atšķirību uztveram kā bagātību.” Es esmu par vienlīdzību!” stāsta Samanta.

Lūk, un šajā “es esmu par vienlīdzību” iekodējas ceturtais uzdevums - kā izpatikt Eiropai jeb, LTV cikla nosaukumā ietvertajiem vārdiem runājot, “kā uzvarēt Eirovīzijā”. Un šo ceturto uzdevumu Samanta arī ir centusies izpildīt - agresīvs feminisms un transpersonu slavināšana šobrīd Eiropā ir modes lieta, cits jautājums, ko par to domā Latvijā. Bēdīgi slavenais Elīnas Didrihsones piemērs liecina, ka šajā jautājumā muti labāk nevirināt - tik tālu jau mēs esam nonākuši -, tomēr neviļus rodas jautājums, kurš Samantai ir devis mandātu ar šādu vēstījumu pieteikt Latviju?! Pati viņa var izpildīt, ko grib, un izpildīties, kā grib, taču kā Latvijas pārstāvei Eirovīzijā viņai tomēr vajadzētu pārstāvēt valsti, nevis tikai sevi, savu sabiedrotu Kašeru un pārējos no šī spārna. Cerams, ka Eirovīzijas konkurss tiešām notiks tā ierastajā formātā, proti, tiešraidē no Roterdamas, un Samanta varēs kāpt uz skatuves, lai parādītu savu balss spēku un “The Moon Is Rising” jaudu. Negribas pat domāt par iespējamību, ka Covid-19 dramatiska saasinājuma dēļ Eirovīzijas dziesmas varētu nākties vērtēt pēc videoklipiem, un Latviju vērtētu pēc šī pamestā angārā safilmētā raibā pūļa ar Ķimeņa kungu un divu meiteņu skūpstu trumpī…

Mazliet par dziesmas rašanos. “The Moon Is Rising” turpina pagājušā gada ceļazīmi uz Eirovīziju izcīnījušās dziesmas “Still Breathing” iezīmēto spēcīgās sievietes tēmu. Tās autori ir Samanta Tīna, Aminata un 20 gadus jaunais producents SKVR (Oskars Uhaņs). Šo singlu dziedātāja izvēlējās no 11 īpaši viņai sarakstītām dziesmām. Tās tapa rudenī divu dienu ilgā mūzikas rakstīšanas nometnē, kas tika organizēta sadarbībā ar “Latvijas Mūzikas attīstības biedrību/Latvijas Mūzikas eksports”. Samanta izvēlējās pašmāju mūziķus un producentus, ar kuriem sadarboties, izveidojot vēlamās dziesmas specifikai atbilstošas piecas mūziķu komandas. Pēc visu dziesmu noklausīšanās, Samantas sirdī iekritusi pirmajā dienā sarakstītā dziesma, ko producējis SKVR. Starp citu, akceptējot dalību nometnē, šis puisis, kuru plašākā klausītāju lokā zina tikai retais, apgalvoja, ka tieši viņš būs tas, kurš sarakstīs Samantas Eirovīzijas dziesmu. Brīnumainā kārtā tā arī noticis.

Dziesmas videoklipa režisore un producente ir Samanta Tīna sadarbībā ar Aigu Baikovu (“AiProduction”). Operators ir Ritvars Bluka, kuram darbs pie šī klipa tapšanas bija īpašs profesionālais izaicinājums, jo videoklips filmēts ar “Galaxy S21 Ultra 5G” telefonu. Patiesībā ideja par filmēšanas vietu izvēlēt kādu visu dievu aizmirstu nostūri nenolasījās - skats vienalga ķērās šajā gruvešu kaudzē un uz to fona “humpalās” (laikam) ģērbtie klipa galvenie varoņi likās sekundāri. Izņemot Samantas apakšbikses, protams... Uzslava horeogrāfiem - skatuviskās kustības tiešām bija atstrādātas līdz cirka dresūras cienīgām niansēm, tikai Roterdarmā uz skatuves šāds bars kāpt nevarēs - ko tad?

Lasīts, ka Samantas laiks bijis 2013. gads, kad viņa startēja atlasē ar dziesmu “I Need A Hero”, apskatnieks gan priekšroku dotu 2019. gadam un dziesmai “Cutting The Wire”, protams, pāri visam bijusi neapšaubāma 2020. gada starptautiskās Eirovīzijas Top 5 dziesma “Still Breathing”, bet šogad skats uz mūsējo izredzēm ir diezgan duāls. No vienas puses - jāšaubās, vai Samanta piedzīvos izgāšanos, jo dziesma ir spēcīga, un viņa pati - harizmātiska; no otras puses - jāšaubās, vai kaut par uzvaru daudziem šeit būtu prieks. Diez kādu lepnumu “The Moon Is Rising” nerada, šī dziesma ir tendēta uz konkrētu auditoriju, pārējiem nedodot pat iespējas to iemīlēt.