RECENZIJA: Nervosa "Perpetual Chaos"

© Publicitātes foto

Pirms kādiem pieciem gadiem brazīliešu “thrash metal” meitenes “Nervosa” pie mums bija iejutušās teju kā mājās: 2015. gada augustā viņas uzstājās nu jau aizklapētajā “Nabaklab”, 2017. gada janvārī iesildīja leģendāro vācu grupu “Destruction” klubā “Melnā piektdiena”, bet tā paša gada septembrī iemēģināja arī kluba “Depo” skatuves dēļus. Saprotams, ka pašlaik brazīliešu dāmām uzspēlēt “nespīd”, toties klausītāji var notestēt grupas jaunāko studijas veikumu “Perpetual Chaos”, kurš pat iekļuvis smagajai mūzikai pateicīgajā Vācijas albumu topā.

Grupa "Nervosa" izveidota 2010. gadā Brazīlijas pilsētā Sanpaulu, pie tās šūpuļa stāvējusi ģitāriste Prika Amarala. Pirmie panākumi tika gūti ar videoklipu dziesmai "Masked Betrayer", kas rezultējās līgumā ar vienu no pazīstamākajiem smagās mūzikas menedžeriem Džefu Kelleru un Austrijas mūzikas izdevniecību "Napalm Records", kura citu starpā izdod arī tādu grupu kā "Grave Digger", "Hate" un "Tiamat" ierakstus. Grupas kontā līdz šim bija trīs albumi - "Victim Of Yourself" (2014), "Agony" (2016) un “Downfall Of Mankind” (2018), “Nervosa” var palepoties arī ar ļoti intensīvu koncertdarbību visā pasaulē, tostarp kopā ar tādiem smagās mūzikas smagsvariem kā "Exodus”, "Raven”, "Grave”, "Samael”, "Kreator” un citiem. Protams, grupas lielākais trumpis ir tas, ka tajā spēlē tikai daiļā dzimuma pārstāves - “Nervosa” ir viena no pasaulē labākajām “all-female thrash metal” komandām pasaulē. Pagājušajā gadā grupas rindās notika revolucionāras pārmaiņas, kuru rezultātā ģitāristei Prikai Amaralai pievienojušās spāņu vokāliste Diva Satanica no “Bloodhunter”, basiste Mija Volesa, kura savulaik spēlējusi norvēģu grupā “Abbath”, kā arī Grieķijā dzīvojošā bundziniece Elenī Nota. Tieši šādā sastāvā tad arī iespēlēts jaunais albums. Kā tik starptautiski raiba brigāde domā savākties kopā, lai spēlētu koncertus, tas jau ir cits jautājums…

PAR. Trio pārtapšana par kvartetu piedod “Nervosa” mūzikai vēl lielāku jaudu, arī vokālistes nomaiņa nav jūtama. “Kreator”, “Sodom”, “Slayer”, “Sepultura”, “Destruction” - no visa mazliet un gaumīgās devās. Īpaši jāpiemin, ka “nervozas” albuma ierakstam pieaicinājušas arī teicamus viesmūziķus, ar kuriem kopā tapušās dziesmas tad arī liekamas pirmajās vietās: kopā ar “Destruction” vokālistu un basistu Šmīru ieblieztā “Genocidal Command”, ar “Flotsam & Jetsam” vokālistu Ēriku Endrjū Knutsonu jeb vienkārši Eric A.K. ieskaņotā “Rebel Soul” un “Until The Very End”, pie kuras tapšanas roku pielicis zviedra Larsa Gorana Petrova savāktajā “Entombed A. D.” sastāvā spēlējošais brazīliešu ģitārists Giljerme Miranda. Tomēr pats labākais gabals šķiet ir “Perpetual Chaos”, kurā dāmas iztikušas ar saviem spēkiem.

PRET. Protams, ka “Nervosa” lielākais trumpis ir “dzīvās” uzstāšanās - glītas, tetovētas, ādās un kniedēs tērptas meitenes spēj piesaistīt jebkura stiprā dzimuma smagās mūzikas piekritēja uzmanību. Diemžēl vizuālais tēls ir pārliecinošāks par mūzikā iespēto - diez ko plašu emociju gammu “Nervosa” izpildītais trešmetāls neizsauc.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!  

Svarīgākais