Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Izlase "Tilto Namai"

© Publicitātes foto

Tepat kaimiņos Lietuvā pandēmijas laikā notika vairāki “online” mūzikas festivāli, tostarp radio festivāls “Tilto Namai”, kas piedāvāja neatkarīgās lietuviešu mūzikas jaunumus. Mūzikas aģentūras “Tilto namai” rīkotais festivāls notika Viļņā un tika translēts “Palanga Street Radio” - šis tiešsaistes radio festivālu pārraidīja 15 (!) stundas no vietas.

Tagad tajā skanējušie izpildītāji apkopoti digitālās kompilācijas formā. Šajā izlasē iekļautas septiņas dziesmas Lietuvas interesantāko indī mūzikas grupu izpildījumā - pārstāvētas tādas grupas kā “Solo Ansamblis”, “Monikaze”, “Kabloonak”, “Kamanių Šilelis”, “Egomašina”, “Vilniaus Energija” un “Garbanotas”. Atpazīstamākie varētu būt “Garbanotas”, kas stilistiski atgādina mūsu “Amorālo psihozi” - leišu psihedēliskā roka vienība izdevusi četrus studijas albumus un uzstājusies kopā pat ar tādiem māksliniekiem kā Džeks Vaits un “Cigarettes After Sex”. Lietuviešu izlase ir pieejama “Spotify”, “iTunes”, “Deezer” un citos straumēšanas servisos, savukārt vietnē “YouTube” pieejama īpaša izlase ar animētiem videoklipiem.

PAR. Ļoti labs informatīvais materiāls par kaimiņu “underground” mūziku, kas sniedz īsu ieskatu pie viņiem notiekošajā. Izcelt gribētos trio “Egomašina” ar enerģisko dziesmu “Pabēgimas”, kas ir itin interesanta sintēze no kaut kā starp garāžroku, postpanku un “synth wave”. Diezgan simpātisks ir “Solo Ansamblis” ar dziesmu “Neturejom dainos” - šī grupa piedāvā tādu žanru kā “skumjo deju”, kas aicina visus ļauties brīvai dejai, it kā neviens neskatītos - katrs koncerts esot kā audiovizuāls sapnis, kur mūzika, gaismas, ēnas un scenogrāfija ir vienlīdz svarīgi. Savus fanus pie mums droši vien atrastu arī īpatnējais elektroniskās mūzikas un indīfolka duets “Kamanių Šilelis” (dziesma “Aš nieko nežinau”).

PRET. Lai gan latvieši un lietuvieši skaitās brāļu tautas, mentalitāte tomēr ir stipri atšķirīga, kas ir pierādījies daudzos gadījumos, tostarp arī mūzikā - ne lietuviešu estrāde, ne pops, ne roks, ne metāls un arī ne indī kaut kā neuzrunā. “Kabloonak”, kas “rada jūtīgi poētisku mūziku”, un kura “skaņdarbi ir drošs patvērums tiem, kuru smadzeņu šūnas nogurušas no mūsdienu pilsētas skarbajiem ritmiem” (tā šis projekts tiek pieteikts) pamatīgi velk uz miegu, eksperimentāli postironiskās un elektroniskās mūzikas duets “Vilniaus Energija” ar savu veikumu “Šiaures Europa” atstāj vieglā neizpratnē, savukārt elektroniskā solomāksliniece Monikaze te vienkārši neiederas. Nu, bet albuma noslēgumā iekļautais “Garbanotas” skaņdarbs “Blue Sun”, brīva 16 minūšu improvizācija, vispār piebeidz pilnībā.