Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Idus Abra "Bez ierunām"

© Publicitātes foto

Pašmāju mūziķi pamazām atklāj 2021. gada albumu rēķinu, un viens no pirmajiem šajā jomā bija reperis Idus Abra, īstajā vārdā Edgars Spudiņš. "Bez ierunām" tapa laikā, kad ārējo apstākļu dēļ biju jūtami zaudējis motivāciju ikdienas dzīvē. Domāju, ka pandēmijas situācija ir būtiski iespaidojusi daudzus no mums.

Darbs pie šī mazalbuma palīdzēja savākt atpakaļ to kripatu spēka un jēgas apziņas, kas atradās manī. Jāsaka, ka šis ir ļoti personīgs ieraksts un daudz no darbiem rakstīju primāri tieši sev, kā atgādinājumus palikt uz nospraustā dzīves ceļa. Tomēr EP publicēju, jo, iespējams, manas pārdomas var palīdzēt arī kādam citam. Vai vismaz sniegt iespēju palūkoties uz dzīvi no cita skatupunkta," tā izsakās autors. Ierakstam roku pielicis skaņu inženieris Fakts, dizainu izveidojis Artūrs Jenots, bet kā viesmāksliniece piedalījusies aktrise Maija Arvena, kuras balss papildinājusi skaņdarbu “Gaisā”.

Ja par pašu Idus Abra, tad viņš ir 2017. gadā "Ghetto Games" rīkoto brīvrunu sacensību "Štuka par bazaru" laureāts, lielākā repa medija Latvijā "Karsts karsts" pārstāvis, kā arī brīvrunu apvienības "Brīvrunu projekts" dibinātājs. Sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā Edavārdi, Arturs Skutelis, ansis, Līva Dumpe, Kristīne Prauliņa, Miks Galvanovskis, Gints Smukais un citiem, piedalījies arī grupas “Double Faced Eels” dziesmas “Neformāts” ierakstā, tāpat arī rokgrupas “Nova Koma” pēdējā albuma “Vismaz 9 reizes” ierakstā (kopā ar reperi Edavārdi). Interesanti, ka šis ieraksts šobrīd pretendē uz Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu “Zelta mikrofons” roka albumu kategorijā, taču daudz netrūka, lai tas nonāktu hiphopa nominācijā. Šis nav Idus Abras debijas ieraksts - vismaz “Bandcamp” vēl manāmi viņa minialbums “Trips EP” (2018) un pilnais albums “Prelūdija” (2018).

PAR. Latvju zemē hiphopa mūziķu pēdējā laikā savairojies tik daudz, ka jebkurš, kas ir augstāks par vidējo līmeni, ir vērā ņemams un paklausāms, un Idus Abra pilnīgi noteikti tāds ir. Dziesmas ar jēgu, bez liekas “pirkstu locīšanas” - viens no inteliģentā hiphopa pārstāvjiem. Ieraksts nav veikts pa roku galam, tas ir ļoti kvalitatīvi nostrādāts produkts. Interesantākais skaņdarbs ir “Sparings”, kas atsauc atmiņā kaut ko no savulaik iecienīto “batlu” laikiem, vēl kaut kā ausīs iekrita “Aiz tā”.

PRET. Šī nav latvju hiphopa augstākā līga, un, šādā garā turpinot, nekad par tādu arī nekļūs. Lai gan - izdarīt šādus tālejošus secinājumus no nieka sešiem skaņdarbiem (ieskaitot ievadu) būtu stipri pāragri. Bez bērnišķīgās dziesmas “Gaisā” pilnīgi noteikti varēja iztikt - tas par albumā iekļauto skaņu materiālu.