RECENZIJA: Nesen "Tas būs ilgi"

© Publicitātes foto

Akurāt Valentīndienā nāca klajā kāds interesants albums, ko darinājusi vēl interesantāka pašmāju grupa ar absolūti neinteresantu nosaukumu “Nesen”.

Uzmetot aci šajā projektā iesaistīto mūziķu vārdiem, uzreiz top skaidrs, ka jāķeras pie klausīšanās - dziesmu rakstniece Alise Joste, viņas vīrs Kārlis Josts (“Momend”, “Laika suns”, “The Sound Poets”), Aleksis Luriņš (ex”Carnival Youth”, “Praga II”) un Jānis Burmeisters (“Tesa”). Šī apvienība savienojusies 2018. gadā, debijas albums sarakstīts 2019. gadā, bet publiskots tikai tagad - pat grūti pateikt, kas tam par iemeslu. ““Nesen” skanējumu raksturo pretstati un plaša dinamika - liriskas un melodiskas kompozīcijas ir ietērptas skaļā, enerģiskā un smagnējā veidolā,” sevi piesaka šī grupa, kas par vienu no četrotnes apvienošanās iemesliem vismaz vēl pirms pāris gadiem minēja “lai kopā uzspēlētu mīlestības metālu - gandrīz tā kā “HIM”, bet tomēr pilnīgi citādāk.” No “HIM” gan te nav ne smakas, arī par to “skaļo, enerģisko un smagnējo veidolu” varētu padiskutēt, lai gan “Nesen”, protams, skan smagnējāk nekā savā līdzšinējā karjerā jebkad spēlējuši Josti un Aleksis Luriņš. Aizņemtības savos pamata projektos dēļ četrotnei reti izdodas savākties uz kopīgiem koncertiem, tomēr ik pa laikam “Nesen” manīti tādās vietās kā K.K. fon Stricka villa, Tallinas ielas kvartāls, “Aleponija” un citur. Ja par albumu, tad tajā ir septiņas kompozīcijas. Vēl var piebilst, ka albumu miksējis un māsterējis Gatis Zaķis.

PAR. Diezgan droši, ka par “Nesen” albumu jau tuvākajā laikā varēs lasīt un dzirdēt sajūsminātas atsauksmes no latvju mūzikas gardēžiem. Un ne velti, jo šis albums tiešām ir ļoti interesants. Alises sapņainais “Alises Brīnumzemē” cienīgais vokāls, elektroniskas cilpas, režģi un mežģi, basģitāras paraugdemonstrējumi utt. - te ir, ko dzirdēt. No kompozīcijām gribētos izcelt septiņas minūtes garo skaņu “palagu” ar nosaukumu “Palags”, kā arī hronometrāžā tikpat iespaidīgo dziesmu “Kuģis”, kuru kulmināciju laikā šķiet, ka no skaņu pārbagātības pārplīsīs galva, taču beigu galā galvai nav ne vainas, tā prasa “atkārtot!”.

PRET. Brīžiem šķiet pārāk daudz augstās mākslas, brīžiem grūti uztvert tekstu, jo to pārmāc mūzikas noskaņas. Dziedāšanu vajadzētu atstāt tikai un vienīgi Alises pārziņā, citādi “Nesen” aizdomīgi tuvinās grupai “Laika suns” (piemērs - dziesma “Bez”).

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!  

Svarīgākais