RECENZIJA: Auļi "Visapkārt"

© Publicitātes foto

2021. gada sākums, bungu un dūdu mūzikas grupai “Auļi” jauns studijas albums? Kā, nupat taču bija?! Bet nē, laiks skrien ātri, “Auļu” pēc skaita sestais studijas albums “Senču balsis” izdots jau 2019. gada septembrī.

Pirmais, uz ko Kaspara Bārbala stūrētā izdevniecība “Lauska” norāda albuma “Visapkārt” sakarā, ir jaunāko tehnoloģiju izmantošana - šo ierakstu tiek piedāvāts klausīties “vismūsdienīgākajā visaptverošajā skaņas formātā - “Dolby Atmos”.” "Tradicionāli esam pieraduši dzirdēt mūzikas ierakstus stereo formātā, tas ir, caur diviem skaļruņiem, kuri skaņu telpiski ierobežo. “Dolby Atmos” tehnoloģija nojauc šīs barjeras, radot klausītājam sajūtu, ka skaņa to ietver no visām pusēm," tiek rakstīts grupas paziņojumā masu medijiem.

Albumā “Visapkārt” iekļautos skaņdarbus komponējuši Kaspars Bārbals, Mārtiņš Miļevskis un Edgars Kārklis - kopumā ducis instrumentālu kompozīciju. "Kad uzzināju, ka “Dolby Atmos” tehnoloģija kļuvusi pieejamāka, un šobrīd to var baudīt ne tikai kinoteātros, bet arī mājās, nolēmu izmēģināt tādu pakalpojumu sniedzēju kā “Netflix” un “Apple TV” sniegtās iespējas. Šajos servisos netrūkst filmu un seriālu, kurus var izbaudīt ar pilnu skaņas jaudu pat daudzdzīvokļu mājas guļamistabā. Savukārt, kad kompānijas “Dolby” un “Avid” paziņoja par iespēju ar “Dolby Atmos” skaņu strādāt jebkurā ierakstu studijā, kura tam ir pielāgota, un savu veikumu publicēt mūzikas straumēšanas vietnē Tidal, šaubu vairs nebija - "Auļu" jaunajam albumam bija jātop tieši šādi,” tā "Auļu" dūdinieks un studijas "Lauska" skaņu inženieris Kaspars Bārbals.

PAR. Viss perfekti, “Auļi” jau nemaz nevar būt citādāki. Kad bungu grupa ieslēdzas uz pilnu klapi, tad gluži vai skudriņas iet pāri kauliem, piemēram, monumentālajā kompozīcijā “Zudušās zvaigznes”, tāpat arī “Korklu polkā”. Aizrauj skaistā un jautrā skaņdarba “Zvaigžņu josta” melodija, savukārt kompozīcijas “Saules deja” un “Tērauda zobeni” var bez liekas pārbaudes iekļaut Deju svētku repertuārā. Interesanti, kādā veidā “Auļi” spēj bez vārdiem uzburt kompozīcijas nosaukumā ietverto vēstījumu? Noklausieties “Ražas talka”, uzreiz būs skaidrs, ka tā ir tieši par talku ražas novākšanā!

PRET. Grupas koncepcija bijusi papildus bungām un dūdām izmantot jebko, kas vien ienāk prātā un skan, jo “jau komponēšanas procesā zinot, ka rezultāts skanēs visapkārt klausītājam, bija īpaši interesanti veidot aranžējumus - šādā formātā klausītājs var dzirdēt daudz vairāk, jo viss nav iespiests divās tumbiņās, rodas sajūta par neierobežotu plašumu," tā Mārtiņš Miļevskis. Viss pareizi, tikai, šķiet, ka “Auļi” pārāk iegrimuši tehnoloģisko novitāšu apjūsmošanā, kam arī piešķīruši teju pašu galveno nozīmi, bet ierindas klausītājs lielākoties šo albumu vērtēs uz kāda ierindas datora un pāris nožēlojamām “tumbelēm”, nevis gremdēsies skaņu burvībā ar mājas kinozāles dāvātajām iespējām. Un vēl - subjektīvi gribējās “Senču balsu” turpinājumu, bet saprotams, ka pašreizējā situācijā šāds projekts nemaz nav iespējams.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!