Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Europe "Gold"

© Publicitātes foto

Aiz gara laika pārlapojot UK Top 100, pēkšņi acs aizķērās aiz šajā topā esošās 58. vietas, kurai iepretī greznojās uzraksts “new” un “Europe”. Nē, nevar būt, vai tiešām tā pati zviedru grupa “Europe”, kas 80. gadu otrajā pusē aiz dzelzs priekškara turētajiem padomju ļautiņiem būtībā atklāja hārdroku?!

Tā pati gan. Tiesa, albums nosaukums “Gold” uzreiz lika domāt, ka tā ir zviedru grupas labāko dziesmu izlase, kas tā arī izrādījās. Nekas, savu tā panāca - proti, lika painteresēties, kā superhita “The Final Countdown” radītājiem klājies pēc šīs dziesmas un tāda pat nosaukuma albuma galvu reibinošajiem panākumiem 1986. gadā. Izrādās, “Europe” joprojām dvašo, pēdējais studijas albums “Walk The Earth” datējams ar 2017. gadu. Pirmais “Europe” atlējums savu darbību bija beidzis 1992. gadā, bet 2003. gadā grupa atjaunota. Pie grupas mikrofona joprojām ir Džoeijs Tempests, savukārt vadošā ģitārista lomā atgriezies paša pirmā sastāva dalībnieks Džons Norums. Arī pārējie - basists Džons Levins, taustiņnieks Miks Mikaeli un bundzinieks Aiens Hoglends, ilgāk vai epizodiskāk, taču sabijuši “Europe” rindās arī 80. gados. Pašlaik grupas kontā ir 11 studijas albumi, kas arī pēc reanimēšanās čakli laisti klajā ik pa trīs gadiem, un dzimtajā zemē stabili ieņēmuši vietu Top 3, bet citur gan palikuši relatīvi nemanīti. Ja nebūtu kovida, latvju bāleliņiem pērn būtu bijušas iespējas “Europe” redzēt un dzirdēt arī “dzīvajā” - viņi bija plānoti kā “Whitesnake” iesildītāji, kuriem 1. maijā vajadzēja uzstāties Kauņā, bet 4. maijā koncertēt Tallinā. No “Europe” tūres grafika nācās “kancelēt” kopskaitā 57 (!) koncertus - lūk, tā ir neraža!

PAR. “Gold” ir šaušalīga apjoma kompilācija - trīs diski, katrā pa 15 dziesmām. Protams, izlasē iekļauti visi grupas lielākie hiti, tostarp “The Final Countdown”, “Rock The Night”, “Carrie”, “Superstitious”, “Open Your Heart”, “I’ll Cry For You”, “Wings Of Tomorrow”, “Halfway To Heaven” un citi. Viss šis pasākums iesākas ar “The Final Countdown” un noslēdzas ar šī hita 2000. gada versiju. Viss, ko vien pamatīgs “Europe” fans var vēlēties.

PRET. Apskatnieks intereses pēc paklausījās arī “Walk The Earth” - vecišķi, bez jaunības spriganuma, vairāk mēģināts spiest uz taustiņiem kā “Deep Purple”. No visa albuma laba ir viena (“The Siege”), varbūt divas dziesmas (vēl arī “GTO”). No šiem vīriem kaut ko gaidīt vairs nav vērts.