Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Tala "Tala"

© Publicitātes foto

Daudzskaitlīgā hiphopa apvienība “Kreisais Krasts” varētu ar dalībniekiem nodrošināt kādas četras vai piecas pilntiesīgas grupas, bet ik pa laikam tajā iesaistītie izsprūk sologaitās.

Lūk, viens no šādiem kadriem - reperis Elfs, īstajā vārdā Māris Zihmanis, kurš izdevis solo albumu zem skatuves vārda Tala. Dīvaina vārda izvēle? Tala esot visspožākā zvaigzne Visumā, bet paralēles ir tādas, ka reperis Tala vēlas, lai viņa mūzika rādītu ceļu tiem, kuri apmaldījušies savos meklējumos, sajūtās, attiecībās vai dzīvēs. Viņa mūzika kalpo par pierādījumu tam, ka nevajag baidīties no jaunā, standartizētā un nepieņemtā. "2018. gada nogalē sāku darbu ar līdz šim neierastu un eksperimentālu materiālu, kas sirdij palika arvien tuvāks. Jau salīdzinoši sen, paralēli ierastajam, mēģināju ko savādāku, līdz atradu savu "unikālo formulu", kādā varu to izteikt mūzikā. Biju ļoti noguris no ierastā skanējuma, kas pašam vairs nesniedza gandarījumu, gribēju turpināt brīnīties par mūzikas iespējām, variācijām, sevi, tāpēc sāku skatīties cita virzienā," skaidro Tala. Tā nu viņa eksperiments ir materializējies albumā ar divpadsmit kompozīcijām, kuras stilistiski ir būvētas uz hiphopa bāzes, tomēr rezultāts sanācis tāds, ka arī Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” nominācijās albums tika ieskaitīts alternatīvās un eksperimentālās mūzikas kategorijā.

PAR. Ja nu te ir kāds izdevies gabals, tad tas “Pirms satumst” ar ģitāras ievadu “Bronski Beat” hita “Smalltown Boy” garā, melodisko kopējo ritma zīmējumu un kaut ko no “Singapūras Satīna” dziesmu veidošanas principiem (tie ir vērojami arī citos skaņdarbos). Pieminēšana vērta ir arī elegantām klavierītēm apveltītā “Viss, kas man ir”, kā arī “Bet man” - no teksta viedokļa.

PRET. Diez kādu aizrautību šis pasākums nerada. Pat kādas desmit reizes noklausoties šo albumu no sākuma līdz galam, nākamajā dienā būs grūti citiem pateikt, ko tad īsti piedāvā Tala savā albumā “Tala”. Kaut ko - ne īsti repu, ne īsti popu. Arī nekādi elpu aizgrābjoši eksperimenti vai “unikālā formula” te nav vērojami.