Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Svīre "Pūrs"

© Publicitātes foto

Etnomūzikas grupas “Svīres” debijas albums tapis 2020. gada vasarā sadarbībā ar skaņu režisoru Kasparu Bārbalu (studija "Lauska").

Ja par grupas izcelsmi, tad pirms pieciem gadiem trīs profesionālās flautistes Madara Behmane, Santa Grigorjeva un Zane Jurēvica apvienoja savas vokālās prasmes un flautas spēli, izkopjot Latvijā reti dzirdētu flautas spēles tehnikas paņēmienu - dziedspēli, kurā flauta un balss veido skaņu sintēzi. Debijas albumam mūziķes radījušas jaunu repertuāru, kurā daudzveidīgi flautas spēles tehniskie paņēmieni savīti ar meiteņu dzidrajām un skanīgajām balsīm, radot tādu kā tiltu starp akadēmisko un tautas mūziku. "Tautasdziesma ir mūsu saknes, vienmēr ir jauki pieturēties pie stabilām vērtībām, pieliekot klāt mūsdienīgu elpu, krāsas un izteiksmes veidus.” Albumā iekļautas pašu mūziķu veidotās tautas dziesmu apdares flautām un balsīm, kā arī citiem instrumentiem - īru bambusa flautai, Ķīnas bambusa flautai sjao, okarīnai, akordeonam un perkusijām. Albuma dziesmu tematika saistīta ar vedībām, rotāšanos un ziedēšanu, bet ”Pūrs” simbolizē drosmīgu skatījumu uz tautas mūzikas nozīmību mūsdienās, un iezīmē grupas piecu gadu darbības rezultātu - grupas pūru. Jāpiebilst, ka ierakstos piedalījušies viesmākslinieki Jānis Krūmiņš (tenors) un Rolands Zelčs (akordeons).

PAR. Ļoti veiksmīga grupas nosaukuma izvēle - klausoties flautu treļļos un pašu meiteņu dzidrajā dziedājumā, nudien nāk prātā svīres vai tamlīdzīgi putni, kas brīvi šaudās debesu jumā. “Svīru” piekoptajā dziedspēlē brīžiem rodas pat tāda kā sešbalsīga noskaņa, tāpēc nav brīnums, ka koncertos klausītāji mēdzot jautāt, vai tiek atskaņota fonogramma. Skaistākās kompozīcijas - latviešu tautasdziesmas “Gaismeņa ausa” un it īpaši “Kur gaismeņa zyla ausa” Santas Grigorjevas apdarē. Arī “Trīs jaunas māsas”, kurā trīs “svīres” mainās viens ar otru vadošajā vokālā, bet papildu rozīnīti piedod akordeonists Zelčs. Saulgriežu gadatirgos ļoti labi iederētos līksmais “Krakovjaks”.

PRET. Nekādu milzu sajūsmu šis etnodarbs nerada, tas nu jāatzīst. Gribētos paklausīties, kā “Svīres” izpilda smeldzīgo dziesmu “Migla, migla, liela rasa”, taču tieši tās izpildīšanā diemžēl piesaistīts Jānis Krūmiņš.