RECENZIJA: Edvards Broders "Songs Of Niceness"

© Publicitātes foto

Lai nemulsina it kā nezināmais Edvarda Brodera vārds – viņš ir mūziķis, komponists un producents, kurš paralēli darbojas grupā “The Bad Tones” un rakstījis skaņu celiņus filmām “Izmisums” un “Apgāztā Mēness zīmē”, kā arī piedalījies vairākos projektos un strādājis ar dažādu žanru mūziku (klasisko, roku, elektronisko mūziku utt.).

Šogad Edvards Broders debitējis solofrontē, kurā pirmais solis ir minialbums jeb EP, taču šobrīd jau notiek darbs pie nākamā albuma. “Ja “Radiohead”, Erik Satie, “Grizzly Bear” un “The Beatles” būtu latviešu mazulis, kas vēlāk dumpotos pret saviem vecākiem un tomēr pieņemtu dažas no viņu ietekmēm, tas izklausītos šādi,” par savu mūziku tēlaini izsakās Edvards, kurš “nāk no Latvijas plašajiem mežiem un garajām, tumšajām ziemām, un šīs dabas parādības ir iedvesmojušas rakstīšanas un aranžēšanas stilu.” Jaunajā EP iekļautās sešas kompozīcijas radušās vienatnē, taču ieraksta procesā piedalījušies arī mūziķi Toms Valmiers, Kalvis Sležis, Alise Golovacka un Teodors Kerimovs.

PAR. Pats Edvards diezgan precīzi uzskaitījis savus četrus ietekmes avotus (par “bītliem” gan rodas šaubas…), bet vēl viņa ieraksts atsauc atmiņā kaut ko no “Smashing Pumpkins” repertuāra “lēnā gala”. Sologaitu piedāvājums sanācis ļoti veiksmīgs, ar to Broders radījis interesi par saviem turpmākajiem soļiem. Kompozīcijas būvētas pamatīgi un pārdomāti, tajās iedziļināties liek dažādas nianses. Atmosfēriskā un interesantiem ģitāras motīviem apveltītā “Sleep Well”, taustiņu skaņu ņirboņa “Definitions Revisited”, latviskā “Dziesmiņa pie ezera” - šis darbs satur vairākas dziesmas, kuras gribas ieteikt noteikti noklausīties.

PRET. Kaut kā it kā pietrūkst - varbūt kāda pamatīga spēriena pa ausīm, kas liktu pie šī darba atgriezties vēl un vēl? Starp citu, tieši tāpat ir arī ar “The Bad Tones”. Pēdējais gabals “Struggling Artist” krīt ārā no šī EP viengabalainības, turklāt krīt ne uz to labo pusi.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais