Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Ūga "LG ir HH"

© Publicitātes foto

1. gads Latvijā var kļūt par repa dominances gadu – viens no pretendentiem uz “Zelta mikrofonu” Gada albuma kategorijā droši vien būs ansis ar savu darbu “Liela māksla”, savukārt “Gada debijas” nominācijā nopietna kandidāte uz gada jaunās zvaigznes titulu izskatās latgaliešu repere Ūga.

Pērn decembra vidū viņai palika 26 gadi, hiphopā savu darbību uzsāka aptuveni pirms pieciem gadiem. Apskatnieks par viņu pirmoreiz uzzināja pirms diviem vai trim gadiem, kad šo jauno dāmu kā vienīgo repa kolēģi sieviešu dzimtē Latvijā ieteica paklausīties Viņa jeb Zelma Jēgere. Ūga (Daiga Barkāne) ir no Rēzeknes novada Bērzgales pagasta, pagājušā gada sākumā izdotais “LG ir HH”, kas nozīmē “Latgalē ir hip hops”, bija Ūgas debijas disks. “Netīras bungas, kustība un vienkārši kvalitatīvs reps - tas liecina par to, ka Latgalē ir vecais, labais hiphops,” par to saka pati mūziķe. Albums pavasara balsojumā tika izvirzīts pat sabiedrisko mediju gada balvai “Kilograms kultūrs” kategorijā "Pārsteigums", kas tiešām bija pamatīgs pārsteigums.

Darbs pie debijas albuma aizņēmis divus gadus, tajā ir viena dziesma latviski, bet pārējās ir latgaliešu valodā, kas ir Ūgas bērnības dienu valoda, pašsaprotama un ērta. “Pierādot sevi ar unikālu flovu un savu zīmogu uz bīta, Ūga uzņemta hiphopa apvienībā “Ausmeņa Records”. Repere ir sadarbojusies ar tādām apvienībām kā “MKH41”, “Misters un Nospiedumi”, ar reperiem MC Rass un Markoff (apvienība “Augša”),” teikts reperes pieteikumā “Zelta mikrofonam”. “Albumā repere ievelk klausītāju Rēzeknes hiphopa kultūras kustībā. Tā ir ielu mūzika, mīlestība un vienotība starp šīs kultūras piekopējiem. Vārdu Ūga jūs dzirdat radio ēterā, televīzijā, sociālajos medijos un dzirdēsiet vēl ilgi. Vienīgā sieviešu dzimtas pārstāve, kura repo latgaliešu valodā, ar vislielāko godu nes Latgales vārdu pasaulē.” Un vēl: "Pamatā repoju par mūsu “Ausmeņa Records” kustību, par to, kas ir apkārt, par savstarpējām attiecībām. Tas man un mums - vienmēr uzsveru "mēs", "mums" - ir svarīgi. Tā ir mūsu komanda. Svarīgi repā, ka tu jebkurā jomā parādi savu attieksmi. Ausmeņas mērķis ir saglabāt hiphopa kultūras oriģinālvērtības Rēzeknē, Latgalē, un šīs vērtības ietver arī repu," tiek skaidrots.

PAR. Ūgas (oga - latgaliešu val.) skatuves vārds esot radies kādā brīdī ierakstu studijā, kur vīriešu kārtas kolēģi nolēmuši, ka Daiga starp puišiem ir kā "odziņa uz tortes" - viņu nudien ir kā odziņa uz latvju repa tortes! Dziedātājas trumpis ir dzenošais un enerģiskais bīts, kas atsauc atmiņā hiphopa “old school” laikus. Vēl - Ūga savos tekstos strikti nepārkāpj robežu, kas šķir sociāli asus vārdus no rupjības vai pat vulgaritātes, arī tas priecē. No albumā iekļautajiem gabaliem gribētos izcelt tituldziesmu “LG ir HH” ar tās lipīgo piedziedājumu (“Kas, tur meiča mauc?!”) un kopdarbu ar MC Rass un Markoff dziesmā “Spīd bremzi”, kas izceļas ar galīgi “nebremzīgu” ritmu. No teksta viedokļa superīga (laikam) ir “Nastousti man”, no bīta viedokļa - “Saujā benzins”.

PRET. Vienīgais mīnuss, kas būtībā nemaz nav mīnuss, bet klausītāja paša problēma - reps latgaļu valodā šīs valodas nepratējiem būs grūti saprotams vai pat gandrīz nesaprotams, turklāt Ūga savas rīmes skaita teju anša tempā, nevis - tas gan būs muļķīgs salīdzinājums - izdzied “Borowa MC” “Vysskaistuokajai meitiņai” rāmumā. Šī iemesla dēļ pirms “LG ir HH” noklausīšanās vajadzētu noklausīties arī “TVNet” raidījumu ciklā “Dziesma pēc dziesmas” paustos Ūgas skaidrojumus par katru no saviem gabaliem. Eh, žēl, ka pērn tika palaista garām iespēja redzēt Ūgu “dzīvajā”, kad viņa uzstājās “Ezīšfestā”…