Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Elpus "Audumi"

© Publicitātes foto

Pļaviņās bāzētā muzikālā apvienība "Elpus" radusies 2020. gada pavasarī, kovida noteiktās piespiedu dīkstāves laikā, kad arī tapuši debijas albumā apkopotie ieraksti.

„Elpus” sastāvā ietilpst grupas „Melanna” mūziķis Andris Vērdiņš un Kristīne Rulle no Klintaines sieviešu vokālā ansambļa „Dzirnas”, kuri abi ir kolēģi arī novada kultūras centrā. Vēl kā pilntiesīga grupas dalībniece tiek minēta flautiste Līga Jankalāne. Vērdiņš stāsta, ka pavasarī darba bijis mazāk, toties pavēries vairāk laika muzicēšanai, tā nu viss tapis, iepriekš neko neplānojot - gribējies izmēģināt kaut ko jaunu un piedāvājis Kristīnei, vai nevēlas dziedāt kopā, un sadarbība izveidojusies veiksmīga. Etno grupa vasarā aizvadījusi albuma prezentācijas koncertus, piedalījusies arī dziesminieku konkursā “Tīrradnis”, bet šobrīd uzsākusi darbu pie otrā albuma veidošanas. Kas attiecas uz debijas albumu, tajā ir desmit dziesmas, kuru mūzikas un lielākās daļas vārdu autors ir Andris Vērdiņš, vienai dziesmai vārdus sacerējusi arī Kristīne, bet dziesmai “Es gribu ar tevi parunāt” - dzejas meistars Normunds Beļskis. “Šis albums veidots akustiskā skanējumā, un tajā iekļautās dziesmas ieved klausītāju gan pavasarīgās noskaņās, gan dziļi dvēseliskā pārdzīvojumā, pārstāvot alternatīvās - “indie/etno” mūzikas stilu.”

PAR. Muzikāli interesanti, lai arī diez vai vairāk. Labi, ka ģitārskanējums uzmundrina, līdz ar to tādas dziesmas kā “Apjukuši prāti” un “Riti riti” ir pat visnotaļ izdevušās. Arī “Apturi” piedāvā bagātīgo muzikālo spektru.

PRET. Kopumā desmit kompozīcijas, taču neviena tā pa īstam neaizrauj - jau ap kādu piekto gabalu sāc skatīties atskaņotāja virzienā, vai tad līdz beigām vēl ilgi. Dažas melodijas, šķiet, tiešām radušās aiz neko darīt un atbilstoši arī izklausās, piemēram, “Caur maniem sapņiem”, “Es gribu ar tevi parunāt” u.c. Nav šaubu, ka abi “Elpus” dalībnieki prot dziedāt, taču kopā viņi kaut kā neiet, turklāt Kristīne šādam mūzikas stilam nešķiet piemērota. Nu jā, un kur te “indie/etno”? Par etnomūzikas piesitienu var runāt laikam tikai dziesmā “Savējie”. Bez šī darba mājas fonotēkā pilnīgi noteikti var iztikt.