Svētkos dāvina Paula koncertizrādi un restaurēto “Ziemassvētku jampadraci”

Latvijas iedzīvotājiem svētkos kompānija “Tet” dāvina unikālu Raimonda Paula koncertizrādi “Dailes pieskāriens” un tautā iemīļoto Vara Braslas muzikālo spēlfilmu “Ziemassvētku jampadracis”, kas šogad piedzīvojusi restaurāciju.

No 24. decembra līdz 15. janvārim “Dailes pieskārienu” un “Ziemassvētku jampadraci” ikviens varēs noskatīties lietotnē Shortcut bez maksas, kā arī tie būs pieejami Helio iTV skatītājiem.

Koncertizrāde “Dailes pieskāriens” ir Dailes teātra un Raimonda Paula sadarbības atskata vizualizācija, kas bagātināta ar Maestro personīgajiem atmiņu stāstiem - bez grima, skatītājiem, kolēģu atbalsta un aktieru zobgalībām, tomēr ar skatuves smaržu. Sarunu vadīs aktieris Gundars Āboliņš. Sarunas vīsies ap Raimonda Paula pirmajām gaitām Dailes teātrī un režisoriem, ar ko šajā laikā kopā strādāts, par panākumiem un to trūkumu, par mūzikas radīšanas patieso procesu un arī praktiskākiem jautājumiem, piemēram, kādēļ Maestro iecienījis rūtainus kreklus, kā tiek pie smaržām un kā mēdz izāzēt apkārtājos. Skanēs melodijas no 1966. gada izrādes “Filma top…”, līdz skatītāju iemīļotajām Dailes teātra repertuāra izrādēm “Brands”, “Šerloks Holmss”, “Īsa pamācība mīlēšanā”, “Trīs lietas”, “Meža gulbji”, “Leģenda par Zaļo jumpravu”, “Melanholiskais valsis” un citām. Koncertizrādes režisors ir Artūrs Skrastiņš.

Lāčplēša ielas namā Raimonds Pauls ienāca 1966. gadā, kad Dailes teātra dibinātāju un reformatoru Eduardu Smiļģi galvenā režisora statusā nesen bija nomainījis dedzīgais un ambiciozais Pēteris Pētersons. „Filma top…” ilgāku laiku palika Paula pirmā un vienīgā komponētā izrāde, jo vēl tikai tapa pats Maestro un latviešu džeza un vieglās mūzikas vēsture. Arnolda Liniņa aicināts, viņš atgriezās teātrī 70. gados - ar asprātīgām un vitālām dziesmu spēlēm „Īsa pamācība mīlēšanā”, „Šerloks Holmss” un „Džons Neilands”, kuru folklorizētās melodijas šodien jau dzīvo savu neatkarīgo esamību.

Savukārt Vara Braslas ģimenes filma “Ziemassvētku jampadracis” ir latvju kino zelta klasika - stāsts par 30. gadiem šogad piedzīvoja renovāciju. Tas stāsta par Cīrulīšu ģimeni, kurā ir pieci bērni. Tēvs Valdemārs ir nabadzīgs mūzikas skolotājs, kurš ar klavierstundām nevar nopelnīt pietiekami daudz naudas, lai uzturētu ģimeni un samaksātu dzīvokļa īri saimniekam. Protams, naudas nepietiek arī biļetēm uz mazā brīnumbērna Raimondiņa koncertu. Bērni labprāt atrisinātu šo situāciju, bet viss izvēršas lielā juceklī, un brīnumbērna pirksts tiek savainots tā, ka viņš vairs nevar muzicēt. Valdemārs izglābj koncertu, un Raimondiņa tēvs viņam piedāvā darbu savā mūzikas skolā.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais