RECENZIJA: Katrīna Gupalo “7 skumjas zvaigznes”

© Publicitātes foto

Dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo laidusi klajā Imanta Kalniņa mūzikas albumu “7 skumjas zvaigznes”, kurā iekļautas 15 dziesmas, to skaitā trīs angļu valodā ar Ojāra Ērika Kalniņa vārdiem.

“Šis albums ir ļoti īpašs, jo tajā sakoncentrēta milzīga enerģija un mīlestība, kas izpaužas gan skanējumā, gan arī vizuālajā noformējumā. Šobrīd visi koncerti ir pārcelti uz nenoteiktu laiku un, lai albums “7 skumjas zvaigznes” tomēr varētu tapt, es pārdevu savu bērnības māju Dikļos. Un ne mirkli to nenožēloju, jo esmu pārliecināta, ka šī mūzika klausītājiem sniegs prieku, iedvesmu un mīlestību grūtajā pandēmijas laikā,” atklāj Katrīna. Ieraksts tapis koncerta veidā - vienlaicīgi ierakstīta gan balss, gan klavieres, kas izslēdz jebkādas mākslīgas korekcijas. Albumā iekļautas gan populāras, gan mazāk zināmas un pat aizmirstas kompozīcijas, piemēram, dziesmas “Ar straumēm uz jūru” oriģinālā versija angļu valodā “Let’s Sing Of The Rivers”.

Pirmoreiz Imanta Kalniņa mūziku Katrīna atskaņojusi pērn Ziemassvētku koncertos Ķīpsalas hallē. “Lielās klausītāju atsaucības dēļ Katrīna nolēma izveidot izcilā komponista daiļradei veltītu koncertprogrammu. Imanta Kalniņa mūzika ir tik skaista, neparasta, sirsnīga un piepildīta, ka vienlīdz spēcīgi iedarbojas uz klausītāju gan grandiozā orķestra skanējumā, gan izpildot to tikai ar ģitāras vai klavieru pavadījumu - gluži kā komponējot, sadzirdot pašu mūzikas kvintesenci. Visas kompozīcijas Katrīna Gupalo izpilda savās aranžijās balsij un klavierēm, kas veidotas ar lielu pietāti pret komponista oriģinālajām dziesmu versijām,” teikts diska bukletā. Ierakstu “Super HD” kvalitātē veicis un producējis Aleksandrs Volks, izmantojot unikālos “Wolk Recording Technologies” mikrofonus, kas spēj notvert smalkākās elektromagnētiskās vibrācijas. Ieraksts tapis uz “Yamaha C6” koncertflīģeļa mūzikas un drāmas telpā “OratoriO” un Klavieru salonā @152. Un vēl - šī ieraksta sesijas laikā “OratoriO” zālē negaidīti esot iemaldījušies apmeklētāji Renāte un Arturs, kas palikuši tur neskaitāmas stundas līdz pat ieraksta beigām, jutuši un dziedājuši līdzi, un radījuši īsta koncerta sajūtu.

PAR. Katrīnai Gupalo latvju populārajā mūzikā nav ekvivalenta - viņa ir dzīvāka par dzīvu, ar viņas enerģiju varētu darbināt HES! To nevar nejust arī mūzikā: Katrīna ar savu aizrautību aizrauj sev līdzi arī klausītājus, un nav pat būtiski, vai viņa izpilda savu repertuāru vai, kā šajā gadījumā, cita komponista dziesmas savās versijās. Mūzika klavierēm un balsij - tas ir Katrīnas lauciņš, turklāt šajā konkrētajā gadījumā vairāk pat iespaido tieši viņas drošā un pārliecinošā klavieru spēle, kas brīžiem pārmāc dziedājumu, lai gan arī tajā var klausīties ar apbrīnu. Piemēram, dziesmā “Sitiet bungas” vokāls sasniedz bīstami psihedēliski histēriskas eksplozivitātes griestus, tomēr Katrīna noturas rāmjos, nepārvēršot dziedājumu par kliegšanu. Vai “Dzeguzes balss” - no čukstiem līdz pat teju kliedzieniem, ar efektīviem “r” burtiem (“starp rrrēcieniem, rrrūcieniem, svilpieniem”), tā pasvītrojot savu emocionālo ieguldījumu dziesmas izpildījumā. Vai “Alvas zaldātiņi” - tik jautri un rotaļīgi, plinkšķinot klavierītes, ka nudien gribas doties uz trepēm spēlēties. Taču ir arī tādi gabali kā skaistā “Elpo” un iedvesmojošā “Let’s Sing Of The Rivers”, kā arī akadēmiski monumentālās “Take It Or Leave It” un it īpaši “Septiņas skumjas zvaigznes”, kuras noderēs veselīgai paskumšanai svētku priekšvakarā. Uzslavas par skaisto CD noformējumu - zeltīti burti uz tumši zila fona, skaistas fotogrāfijas un gana izskaidrojošs informatīvais materiāls.

PRET. Objektīvi vērtēt šajā albumā iekļauto materiālu subjektīvu iemeslu dēļ ir praktiski neiespējami - šo rindu autoram vienkārši nekad nav patikusi Imanta Kalniņa mūzika, piedodiet… Bet viens gan ir skaidrs: šādu dziesmu oriģinālversijas tāpēc jau arī dzīvo klausītāju sirdīs tik ilgi, ka viņiem patīk pašas oriģinālversijas, un, lai kurš tās pārveidotu savās aranžijās, rezultāts nebūs labāks vai kaut tikpat labs kā sākotnējā versija. Piemēram, “Apvij rokas” un “Mežā” var iedomāties tikai Olgas Rajeckas izpildījumā, “Viņi dejoja vienu vasaru” un “Dziesma, ar ko tu sāksies?” - tas ir “Menuets”, “Sitiet bungas” piestāv Martam Kristiānam Kalniņam un grupai “Autobuss debesīs” un nevienam citam u.tml. Arī “Dūdieviņš” pēdējā laikā ir ticis bezdievīgi ekspluatēts, turklāt Katrīnai tas sanācis kaut kā samocīti un samāksloti.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais