Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA:Diāna Černe "Ieraugi pats sevi"

© Publicitātes foto

Pirms daudziem, daudziem gadiem dziedātāja, dziesmu un grāmatas autore Diāna Černe latvju mūzikā pieteicās kā Diana Moon un palikusi atmiņā ar… Pat grūti atcerēties, ar ko tieši, šķiet, galvenokārt ar īsajiem svārciņiem.

Pirms kādiem padsmit gadiem viņa kā Čiepa piedalījusies arī kādā no daudzajām “Talantu fabrikām” (konkrētais šovs saucās “Talantu aģentūra”, Diāna ieguva tajā trešo vietu), bet pēc tam atzīmējusies “UK Idol” talantu šovā. Pēdējos gados Diāna bija no mūsu redzesloka kaut kur pazudusi, kā izrādās, desmit gadus viņa bija aizvadījusi Berlīnē, tur arī muzicējot. Lūk, fragmenti no viņas vizītkartes: “Dziedātāja ir apguvusi prasmes operas, soula, popa, roka, džeza, blūza, “lounge”, “house”, kantrī un vēl daudzos citos mūzikas stilos. Pēdējos trīs gadus Vācijā dziedātāja aizvadīja kā soliste “Chris Genteman Group” orķestra sastāvā, uzstājoties gan Čikāgas slavenajā “House Of Blues”, gan atzītākajos opernamos Vācijā un Šveicē. Mūziķe labprāt raksta dziesmas arī citiem izpildītājiem gan Latvijā, gan Vācijā. 2015. gadā dziedātāja Katrīna Bindere startēja “Supernovā” ar Diānas rakstītu dziesmu “Run To You”. Šobrīd mūziķe ir atgriezusies uz dzīvi Latvijā, kur šogad iznāca viņas pirmā grāmata “99 tīras domas, kuras izmainīja manu dzīvi”.”

Tā tas viss arī ir, bet pirmais, kas šobrīd “izlec” internetā, meklējot informāciju par šo dziedātāju, ir Rīgā bāzētā “Cilvēka Apziņas Skola” - Diāna tajā ir konsultante jeb mentore. Šogad dziedātāja jau bija izdevusi vairākas dziesmas ("Saulē un lietū", "Dziedi dziesmu šo", "Paldies Tev, mammu!") un to videoversijas, bet novembra sākumā bija klāt arī debijas albums. Kopumā 13 dziesmas, tostarp romantiskais duets ar Andri Ērgli “Sirds pasaka” un kopdziesma “Ieraugi pats sevi”, kurā ir dzirdamas arī Antras Stafeckas, Normunda Rutuļa, Andra Ērgļa, Viktorijas Plēpes un Ata Ieviņa balsis. “Albums ierakstīts 432,1 Hz frekvencē, kas sinhronizē cilvēku ar Visumu un dabu, un piepilda mūs ar enerģiju. Mūzika šajā frekvencē sniedz ikkatram spēju sadzirdēt pašam savu patieso būtību un dabu, kas tieši šobrīd ir vajadzīgs katram, jo dzīvojam lielu pārmaiņu laikā,” klāsta Diāna. Vēl par albuma ideju: “Ieraudzīt pašam sevi, savas bailes, savas kļūdas, savu ēnu pusi ir, iespējams, cilvēka visgrūtākais dzīves uzdevums. Tas prasa lielu drosmi. Mans jaunais albums ir mans drosmes un transformācijas ceļš pašai pie sevis. Tas man ļāva ieraudzīt sevi un pasauli ap sevi pilnīgi jaunā gaismā un lika apgriezt daudzas dzīves jomas kājām gaisā, saskarties ar daudzu cilvēku neizpratni. Bet, ziniet, tas bija to vērts! Mēs paši no sevis aizbēgt taču nevaram, tāpēc, jo ātrāk beigsim paši no sevis slēpties un izlikties par tiem, kas patiesībā nemaz neesam, jo ātrāk iemācīsimies dzīvot piepildījumā un saskaņā paši ar sevi.” Albums ierakstīts Rīgā, “White Wide Production” studijā ar producentu un aranžētāju Jāni Narbutu un ģitāras meistaru Gintu Purgaili.

PAR. Jāatzīst, ka kaut kas tik sakarīgs no Diānas Moon alias Černes (vai otrādi) nebija gaidīts, jo albums nudien ir gluži labs! Uz kopējā albumā iekļautā skaņu materiāla fona, protams, izceļas minētais duets ar Andri Ērgli “Sirds pasaka” un zvaigžņu koris dziesmā “Ieraugi pats sevi”, tomēr apskatnieka uzmanību visvairāk piesaistīja “Lapa rudenī” - kaut kas tajā ir. Latvijas Radio 2 varētu uzmest ausi optimistiskajam gabalam “Dziedi dziesmu šo”, tāpat radiostacijās labi iederētos “Saulē un lietū”. Pati Diāna savu mūziku dēvē par meditatīvo popu - šajā nosacītajā nišā izceļas “Tik daudz ir Tevī”-, un, ja kādu tiešām aizķer minētās 432,1 Hz frekvences burvju spējas (par ko gan jāšaubās), tad ir pavisam labi. Vokālās dotības un balss materiāls arī Diānai ir - tas ir neapstrīdams fakts. Vajadzētu labu menedžeri un PR speciālistu vienā personā (var arī divās), tad tās lietas aizietu.

PRET. Kopumā albums atstāj visai vienaldzīgu, turklāt pieminētās labās lietas sačakarē vairāki gabali “garām kasei”. Arī vairāku dziesmu teksti ir diezgan biedējoši.