RECENZIJA: Sapņu fragmenti "Torņiem un ielejām"

© Publicitātes foto

Jauna pašmāju grupa, kas spēlē poproku, iedvesmojoties no tādām grupām kā "Coldplay" un "Snow Patrol", bet pašu mājās - no "Tumsas" un "Gain Fast". Šis ir viņu debijas albums.

“2020. gads iezīmējās kā grupas trešā darbības gada aktīvākais periods, uzsākot sadarbību ar bundzinieku Klāvu Renci un turpinot sadarbību mūzikas ierakstos pie Jāņa Narbuta. Grupas koncertēšanas plānus būtiski ietekmējusi šī gada kopējā situācija, kā rezultātā grupas radošā darbība tika pilnībā nodota tieši albuma veidošanai. Albumā ir iekļautas deviņas dziesmas, kuras ir radītas, grupas dalībniekiem saliekot savus sapņus vienu pie otra. "Torņiem un ielejām" dziesmas neslēpjoties stāsta par to, kas ir grupas dalībnieki un ko viņi vēlas paust pasaulei, nebaidoties ticēt, ka tam mazumam, ko ikviens no mums ir spējīgs paveikt, ir nozīme un svars lielajā pasaulē," teikts grupas preses paziņojumā. Albums ierakstīts” White Wide Production” Jāņa Narbuta vadībā. Grupas sastāvs: Edgars Kapteinis - vokāls, taustiņi; Undis Sprūdžs - soloģitāra; Andris Rozenbergs - bass; Klāvs Rencis - bungas. Dziesmu veidošanā esot palīdzējuši iesaistījušies arī Gints Purgailis un Līga Lūse.

PAR. Vienkāršas, melodiskas un pozitīvi lādētas dziesmiņas - nekādas augstās mākslas, viss ierindas popmūzikas klausītājam. Lielās devās tiešām saklausāms “Gain Fast”, arī “Tumsa”, brīžiem kaut kas no “Sudden Lights” un tamlīdzīgām grupām. Ir viena dziesma, kura momentā liek saausīties, bez jautājumiem liek tai blociņā pievilkt plus zīmi un atsauc atpakaļ pie datora (albums ir digitāli) arī no otras istabas - tā ir “Zvaigznei”. Atzinīgi vārdi veltāmi arī dziesmai “Tilti”, kura pilnībā atbilst poproka definīcijai.

PRET. Nez, kā “Sapņu fragmenti” lipinājuši kopā šo albumu, viņiem pašiem ir nojausmas, kuras te ir veiksmīgas dziesmas, kuras - ne pārāk? Šāds jautājums rodas, jo albums tiek uzsākts ar tituldziesmu "Torņiem un ielejām", kuru nekādi nevarētu nodēvēt par šedevru, arī otrais gabals “Paskaties ielai pāri (Zem katra nama upe tek)” liek tikai neizpratnē paraustīt plecus, ar trešo numuru piedāvāts grupas pagaidām vienīgais singls “Rubikons”, bet veiksmīgākās dziesmas ir nobāztas sazin kur. Lai gan - kāda starpība, nekādus dižatklājumus grupa tāpat nepiedāvā…

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.