RECENZIJA: The BIG Deal "Lai deg!"

© Publicitātes foto

Relatīvi jaunas mārupiešu grupas debijas albums – “The BIG Deal” dibināti tikai 2017. gadā.

Viņu galvenais virzītājspēks un vizītkarte ir Gvido Lingas dēls Svens, kurš spēlē taustiņus grupā “Linga” - savā blicē gan viņš ir vokālists un arī ģitārists, dziesmu autors, strādājis arī pie šī albuma miksēšanas un māstera. Abi pārējie - Kristaps Pauls Reihmanis (bungas, piebalsis) un Daniels Hazens (basģitāra, piebalsis). Lai gan grupa ir relatīvi jauna, “The BIG Deal” jau manīti grūti saskaitāmos koncertos, tostarp iesildījuši arī “Carnival Youth” Liepājā, piedalījušies arī mūzikas un mākslas festivālā “Bildes”, un nevarētu teikt, ka tas ir tikai Svena radurakstu nopelns - šī grupa ir gana aktīva. “Albumā iekļautas deviņas dziesmas. Divas - “Tu mana vienīgā” un “Prātā ir vētra”, kuras tika izdotas pirms albuma iznākšanas, ir ierakstītas jaunā skanējumā. Visas albumā ietvertās dziesmas ir latviešu valodā un skar tādas tēmas kā mīlestība, cilvēka iekšējās pārdomas un pārdzīvojumi,” tā īsumā par savu darbu vēsta grupa.

PAR. No albumā iekļautajām dziesmām pārliecinoši labākā ir ar zarnu drebinoši “motorhediskām” basa un ģitāras skaņām apveltītā “Balsis”, kaut ko līdzīgu var teikt arī par “Celies augšā”. Krustiņš pievelkams arī rokbalādei “Tu mana vienīgā”. Koncertos šis materiāls varētu skanēt gana labi.

PRET. Pārsteidzoši vājš albums - no “The BIG Deal” bija gaidīts kaut kas vairāk. Turklāt, kas vēl pārsteidzošāk, grupas vājākā vieta ir vokāls: Svens dzied totāli nebaudāmi, un, kas vispār liekas neiespējami, viens no viņa mīnusiem ir arī enerģijas trūkums, ko pārējiem no Lingu dinastijas nu nekādi nevarētu pārmest. Arī teksti pliekani, turklāt daudzās dziesmās tie nepiedodami bieži atkārtojas (piemērs - “Negaidi mani”). Bērnišķīgi, primitīvi un pāķīgi - piedodiet, puiši, bet “Lai deg!” ir drošs kandidāts uz latvju gada sliktākā rokalbuma titulu.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.