Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Blue Oyster Cult "The Symbol Remains"

© Publicitātes foto

Ieraugot amerikāņu rokgrupas “Blue Oyster Cult” garadarbu “The Symbol Remains” jaunizdoto studijas albumu listē, nudien negribējās ticēt savām acīm: tas, ka iepriekšējais šīs blices studijas darbs “Curse Of The Hidden Mirror” tika izdots pirms 19 (!) gadiem, proti, 2001. gadā vēl ir tikai daļa no brīnuma, bet lielākā šī brīnuma daļa ir tas, ka šīs joprojām jaunas dziesmas radīt spējīgās hārdroka apvienības saknes ir meklējamas 1967. gadā!

Turklāt izrādās, ka ierindā joprojām ir gan ģitārists/vokālists Donalds Rēzers, gan vadošais vokālists Ēriks Blūms, kuri abi stāvējuši pie grupas šūpuļa. 70. gados “BOC” bija vieni no smagā roka pionieriem, un, lai gan viņi nekad nav sasnieguši tādus augstumus kā “Led Zeppelin”, “Black Sabbath” un “Deep Purple”, tādas dziesmas kā “(Don’t Fear) The Reaper”, “Burnin For You”, “Cities On Flame With Rock And Roll” un “Godzilla” ieņēmušas vietu šī mūzikas žanra zelta fondā. Ilgā pauze jaunu ierakstu izdošanā saistāma ar iepriekšējā studijas diska komerciālo izgāšanos - vēl pirms kādiem trim gadiem Blūms atzina, ka labāk naudu un laiku tērēt ceļošanai nekā tik bezcerīgai nodarbei kā jaunu dziesmu rakstīšanai un producēšanai, tomēr pagājušajā gadā tika parakstīts līgums ar “Frontier Records” un sākts darbs pie jaunā ripuļa. Kopumā tajā ir 14 dziesmas, kuras tematiski skar arī “BOC” gadu gadiem iemīļotās mistikas un okultisma lietas.

PAR. Intereses pēc uzliekot šo rokveterānu albumu uz CD atskaņotāja un iesākot klausīšanās nodarbi ar pirmo dziesmu “That Was Me”, var palikt ar vaļā muti - enerģisks, kārtīgs un pamatīgs 70. gadu roka spēriens! Arī turpinājumā atrodama virkne teicamu dziesmu, piemēram, apbrīnojami labais melodiskais gabals “Tainted Blood”, ievadošajai dziesmai līdzīgais “There’s A Crime”, vienkārši foršais roka klucis “Edge Of The World”, arī Elisa Kūpera daiļradi atgādinošie “The Machine” un “The Return Of St. Cecilia”. Jāpiebilst, ka arī ģitāristi joprojām ir formā. Ko lai te saka, daudzi jaunie hārdrokeri var šiem vīriem tikai pienest ūdeni un aizšņorēt kurpes.

PRET. Jāpabrīnās, kā līdzās iepriekš pieminētajiem gabaliem “BOC” pamanās sacerēt un vēl mēģināt klausītājiem iesmērēt arī kaut ko tik riebīgu, kā, piemēram, “Florida Man”, “Secret Road” un tamlīdzīgas lietas. Laikam šī iemesla dēļ šī grupa arī ir tur, kur ir, proti, neskatoties uz savu leģendu statusu, viņiem jābaidās, vai klausītājiem vispār vēl ir vajadzīgi.