Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Pienvedēji" pirmajā koncertā spēlējuši ar trīsstīgu basu un bungu vālītēm no pakaramajiem

© Publicitātes foto

Nupat klajā nākusī Jāņa Žildes grāmata "Trīs no Sabiles", kas vēsta par grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" gaitām tās 25 gadu garumā, atklāj par šo trijotni ne mazums interesantu faktu. Piemēram, par to, kāds bijis šīs 90. gadu otrās puses "underground" rokgrupas pirmais koncerts Liepājā.

Pirmā jauno sabilnieku uzstāšanās bijusi 1994. gadā, festivāla “Mēs Liepājai” jauno grupu koncertā “Āķis”. Tobrīd trijotnei vēl nav pat īsti bijis nosaukuma, taču Māris Žigats un brāļi Lundes savstarpēji iepriekš jau esot vienojušies, ka “tad, kad būs jādomā nosaukums, tam jābūt tādam nedaudz muļķīgam, piemēram, “Pienvedēja piedzīvojumi” - ja tāda liela grupa kā “Smashing Pumpkins” sevi sauc par “sašķaidītiem ķirbjiem”, tad arī mēs varam kaut kā līdzīgi.”

Pirms koncerta sarakstītas piecas pašu dziesmas, bet Žigats par 20 latiem no kaimiņa nopircis basģitāru, kurai bijušas vien trīs stīgas. Vēl lielāka knapināšanās sanākusi ar bungu vālītēm, jo visas profesionālās, kuras Pēteris Lunde aizņēmies no tēta Riharda, braši klapējot pa katliem bijušas jau salauztas. Apstaigātas Sabiles kultūras nama garderobes un no koka pakaramajiem izvilkta tā detaļa, kas atgādina vālīti. “Tās plīsa vēl ātrāk,” grāmatā smejoties atceras Pēcis. “Pakaramo bija daudz. Mēs apstaigājām kultūras namu un savācām visu.” Koncerts Liepājā noticis Igo izveidotajā mūzikas klubā “u.t.t.”, kur pirms skaņu proves jeb soundčeka pienācis kāds mūziķis no vietējās grupas ar lūgumu aizdot basu. “Jā, protams, bet mums tikai trīs stīgas,” teikuši sabilnieki. “Nekas, es to augšējo nespēlēju,” ar mieru bijis liepājnieks. “Nē, mums tās resnās nav…” bijuši spiesti atzīt “pienvedēji”… Pirmās grupas dziesmas sacerētas tieši ar trīsstīgu basu, kur zemākā nots ir “la” - otrā biezākā stīga, un, cita starpā, Māris vēl līdz pat albuma “Cilvēks ar trepēm” rakstīšanai pieturējies pie šāda varianta.

Par pašu koncertu atmiņas esot miglainas. “Biju drausmīgi pārbijies. Es neko vispār neatceros no tā pirmā koncerta, uztraucas, ka tik Aldim [Lundem] ieslēdzas ģitāras pedālis,” atzīst Žigats. “Atmiņā palicis vien brauciens atpakaļ uz Sabili, kur mašīnā nolēmām, ka mums tomēr būs grupa.”

“Ir pienācis laiks izvērtēt deviņdesmito gadu rokmūzikas devumu Latvijas kultūrā,” grāmatas ievadvārdos uzsver tās autors Jānis Žilde, grupas “Satellites LV” līderis. “Viena no stabilākajām vērtībām Latvijas rokmūzikā visus šos gadus ir bijusi grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” - trīs puiši no Sabiles. Grāmata nav tikai vēstījums par viņiem, tas ir stāsts par 90. gadu jauniešiem: par izlaušanos, principiem un nostāju, dzīves un mūzikas kvalitāti un - beigu beigās - īstu draudzību.”