RECENZIJA: Andris Kivičs “The Best Of Andris Kivičs”

© Publicitātes foto

Pēdējā gada laikā skandalozais mūziķis Andris Kivičs savus klausītājus aplaimojis ar vairākiem jauniem darbiem – pašās pēdējās 2019. gada dienās tika izdots kopā ar sievu Lieni ierakstītais EP “Incidents”, šā gada maija beigās dienasgaismu ieraudzīja “uz sitiena” iespēlētais un mobilajā telefonā (!) ierakstītais EP “Pašizolācijas laika dziesmas”, savukārt akurāt Valsts proklamēšanas svētku priekšvakarā Andris izdeva savu labāko dziesmu izlasi, ja precīzāk - labāko solo dziesmu izlasi.

Tajā apkopotas dziesmas no Andra soloalbumiem "Skārienjūtīgs" (2012) un "Dziesmas tēvzemes naktslokāliem" (2016), kā arī vairāki albumos neiekļautie gabali. Kopumā ducis dziesmu, tostarp “Latvijai”, “Pirmais valsis”, “Kad tevis nav”, “Puse”, “Pa vidu tu”, “Tieši tagad un te”, “Tas nekad nepāries”, “Tev piestāv” un citas. Ja par stilistiku, tad dīvainā kārtā izlasē dominē pops un it īpaši deju mūzika. Jā, bet kur tad šo kompilāciju var noklausīties? Laikam mūzikas straumēšanas platformās, vismaz “Spotify” plašumos noteikti.

PAR. Andris Kivičs kā mūziķis ir ļoti talantīgs - tas ir neapstrīdams fakts -, ko viņš ar šo talantu dara, tas jau ir cits jautājums (un viņa darīšana). Līdz ar to arī “The Best Of Andris Kivičs” apkopojumā ir atrodama pa kādai teicamai dziesmai, savukārt Andra solodarbības fanes (gan jau ir arī vīriešu dzimtes fani) droši vien ar aizturētu elpu noklausīsies visu albumu no sākuma līdz beigām. Ļoti skaista un šim Patriotu mēnesim atbilstoša ir kopā ar Lauru Dabari ieskaņotā dziesma “Latvijai”, taču apskatnieks savā Top 3 liktu citus gabalus: ar eleganto ģitāras motīvu apveltīto “Manas pilsētas rīts”, gandrīz vai “A-eiropas” stilistiski cienīgo “Kad tevis nav” un duetā ar Laimu Graudu iedziedāto “Paliec tepat”.

PRET. Nu, un kā pēc saviem pēdējo gadu “varoņdarbiem” Kivičs spēs klausītājus pēkšņi pārliecināt, ka šis albums uzlūkojams kā nopietnu un normālu dziesmu apkopojums? Nekā. Turklāt sagarlaiko dziesmu tēmu vienveidība - skaidrs taču, par ko lielākoties dzied Andris... Protams, ka jebkurš “Z-Scars” dziesmu apkopojums aizrautu krietni vairāk, taču šis “the bests” nemaz arī nepretendē uz “skāru” pārspēšanu. Bet tas viss ir mazsvarīgi, jo dāvinātam zirgam zobos neskatās - šis taču ir veltījums svētkos.

Sandris Vanzovičs

Svarīgākais