Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Public Enemy "What You Gonna Do When The Grid Goes Down?"

© Publicitātes foto

Pasauli (vismaz Ameriku) šobrīd pārņēmis repa pēc skaita nez kurais vilnis, tomēr tā ir jauno mūzika – uz skatuves reti gadās redzēt padzīvojušus reperus, jo daļu no viņiem prasti nošauj jau agrā jaunībā, bet daļa ātri vien kļūst klausītājiem neinteresanta.

Šajā ziņā “Public Enemy” ir gluži vai ūnikums, jo šī grupa pastāv no 1985. gada (!), bet tās līderim Chuck D (Karltons Duglass Rīdenhours) pirms pāris mēnešiem palika 60 gadi (!). “Public Enemy” diskogrāfijas ailē rēgojas 15 studijas albumi, no kuriem svaigākais nācis klajā septembra beigās. Kopumā tajā ietvertas 17 kompozīcijas, kuru ieskaņošanā repa veterāniem ir palīdzējuši tādi zvaigžņoti vārdi kā psihedēlijas un fanka vectētiņš Džordžs Klintons, Rietumu krasta hiphopa leģendas “Cypress Hill”, DJ Premiere no dueta “Gang Starr”, Mike D un Ad-Rock no “Beastie Boys”, vēl vieni veterāni “Run-DMC”, slavenais Ice-T, čupa ar jaunākās paaudzes darboņiem utt. Albumu izdevis leibls “Def Jam”, kuru “Public Enemy” pameta pirms 22 gadiem, jo tā uzsvērti sāka pievērsties jauno censoņu aprūpei, bet tagad grupa, Chuck D vārdiem runājot, “atgriezusies mājās”. Jāpiebilst, ka šo 17 kompozīciju vidū ir arī kāda ļoti pazīstama - grupas klasiskā gabala “Fight The Power” remikss.

PAR. Ņemot vērā pašlaik pasaulē notiekošo - kovidhistērija, zem zīmola “Black Live Matter” notiekošie masu grautiņi, Donalda Trampa “pērles” un citi trakumi, šis ir tieši asu sociālo nostāju vienmēr ieņēmušo “Public Enemy” laiks. Patīkami atgriezties 80. gadu beigās, kad “Beastie Boys” un “Public Enemy” popularizēja šāda veida repu - bez amerikāniskajiem soula un “r&b” piemaisījumiem, ar sempliem, skrečiem un “dzīvajām” ģitārām. Protams, “PE” labākie laiki ir sen aiz muguras, taču albums ir visnotaļ klausāms. Labākie un notestēšanai ieteicamākie gabali - “Grid”, “State Of The Union (STFU)”, “Toxic”, “Beat Them All”, kā arī “If You Can’t Join Em Beat Em” komplektā ar “Go At It”.

PRET. Pilnvērtīgai “Public Enemy” skaņu materiāla izpratnei jābūt arī ļoti labām angļu valodas zināšanām un vismaz vidējai izpratnei par otrpus Atlantijas okeānam valdošajām problēmām.