Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"System Of Down" atkal apvienojas, lai pievērstu uzmanību Armēnijai

© Publicitātes foto

Divu dziesmu ierakstam atkal apvienojusies leģendārā armēņu izcelsmes amerikāņu grupa “System Of Down”, kas tādejādi vēlas pievērst uzmanību uzbrukumiem Armēnijai. Grupas autortiesības pilnībā tiks novirzīta “Armēnijas fondam”.

Ir pagājuši piecpadsmit gadi kopš “Grammy” apbalvotā, vairākus platīna diska statusus saņēmusī un viena no atzītākajām smagās mūzikas grupām pasaulē “System Of A Down” bija izdevuši jaunu mūziku, bet nu tas ir noticis. Iedvesma skarbajām dziesmām “Protect The Land” un “Genocidal Humanoidz” radusies no konflikta starp Armēniju un Azerbaidžānu, kas nesen izcēlies un novedis pie asākās vardarbības, kādu reģions pieredzējis pēdējo gadu laikā. “Iespējams, esam vienīgā rokgrupa, kuras ienaidnieki ir valdības, vienīgā rokgrupa, kuras tauta ir karā. Tāpēc es sarakstīju šīs divas dziesmas, lai atbalstītu mūsu kareivjus un armēņu tautiešus visā pasaulē,” saka grupas dalībnieks Darons Malakjans.

Lai gan “System Of A Down” ir bāzēta Kalifornijā (tā pastāv jau no 1994. gada), tās mūziķi ir etniskie armēņi: vokālists/ ģitārists Darons Malakjans gan dzimis Holivudā, toties vokālists Seržs Tankjans un buņģieris Džons Dolmajans - emigrējušo armēņu ģimenēs Beirutā (Libāna), bet basģitārists Šavo Odadžijans - pat Erevānā. “SOAD” atzīst, ka mūziķu starpā joprojām nav atrisināti visi strīdi, taču, neskatoties uz to, šī brīža bombardēšanas un uzbrukumi, kas norisinās Armēnijā, neļauj viņiem stāvēt malā. Dolmajans: “Es rakstīju saviem grupas biedriem: neskatoties uz to, kā mēs viens par otru jūtamies, neskatoties uz visiem strīdiem, mums tas ir šobrīd jānoliek malā, jo šis ir svarīgāk par “System Of A Down”. Mums kaut kas ir jādara, lai atbalstītu savus tautiešus!”

Drīz vien “SOAD” četrinieks apvienojušies konferences zvanā, kurā katrs gribējis (un spējis) izteikties par savu satraukumu saistībā un šo notikumu svarīgumu, un mūziķi nonākuši pie kopsaucēja, ka ir nepieciešama jebkāda veida palīdzība. “Agresija un netaisnība, kuru šobrīd veic Azerbaidžāna un Turcija pret armēņu cilvēkiem, ir cilvēktiesību pārkāpums un kara noziegums,” uzskata Tankjans. “Mēs no “System Of A Down” apzināmies, ka šī ir eksistenciāla cīņa, tāpēc tas ir ļoti personīgi. Šobrīd ir nepieciešams, lai pasaule nespēlē politiskās spēles un atbalsta Armēniju, sankcionējot Azerbaidžānu un Turciju, kā arī ir nepieciešams starptautiski atzīt Arcahas reģionu (tā armēņi dēvē Kalnu Karabahu - aut.).”

Jāpiebilst, ka dziesmai “Protect The Land” izdots arī videoklips, kurā ir redzami nesen filmēti materiāli no protestiem un bruņoto spēku kaujām Arcahas reģionā. Kā jau tas bijis arī iepriekš, videoklipa izpildproducents, kā arī singlu titulbildes un projekta kopējā vizuālā noformējuma kurators bijis basists Odadžijans. “Es gribēju parādīt mūsu cilvēku apvienošanu visā pasaulē, kas ļautu cīnīties par kopēja mērķa sasniegšanu, izceļot to, ka apjomā ir spēks,” norāda Odadžijans.