RECENZIJA: Ariana Grande "Positions"

© Publicitātes foto

Viena no šā brīža “karstākajām” dziedātājām Ariana Grande nenoņem kāju no gāzes pedāļa un turpina bliezt ārā albumus ar Kalašņikova automāta cienīgām kārtām: “Yours Truly” (2013. gada septembris), “My Everything” (2014. gada augusts), "Dangerous Woman" (2016. gada maijs), "Sweetener" (2018. gada augusts), "Thank U, Next" (2019. gada feburāris), “Positions” (2020. gada oktobris). Nav arī iemesla atslābt, jo gandrīz visi Arianas albumi bijuši Nr.1 štatos (“Dangerous Woman” bija “tikai” otrajā vietā), pēdējie četri arī Top 3 Apvienotajā Karalistē, nu bet “Thank U, Next”, šķiet, vispār bija topā visās valstīs, kurās vien pazīst mūziku, un kurās ir elektrība…

Par jaunā diska komerciālajiem rādītājiem vēl datu nav, jo tas oficiāli veikalu plauktos parādījās tikai 30. oktobrī, taču nav šaubu, ka arī tam būs panākumi, jo - tā taču ir Ariana Grande! Kopumā jaunajā albumā iekļautas 14 kompozīcijas dziedātājas ierastajā “pop & r’n’b” stilā, kas tapušas veselas plejādes slavenu producentu aizgādā.

PAR. Kvalitatīvs darbs -gan no vokālā snieguma, gan muzicēšanas, gan producēšanas aspektiem raugoties. Priecē jau pats pirmais albuma gabals “Shut Up”, kurā dzirdama interesanta vokālā saspēle ar stīgu aranžijām, kas Rietumu mūzikas izdevumos izpelnījusies vērtējumu kā “orchestral pop”. Par pasaules hitu droši vien tiks izvirzīta dziesma “Off The Table”, kas ieskaņota kopā ar The Weeknd, taču vēl veiksmīgāks kopdarbs šķiet “Safety Net” - kopā ar Ty Dolla Sign. Interesanta dziesma ir arī “Six Thirty”, tāpat jāatzīmē stilīgā “My Hair” un relatīvi enerģiskā “Position”.

PRET. Iesākumā šķita, ka absolūtā vienaldzība pret “Positions” diktēta tikai ar subjektīvo vēsumu pret “r’n’b” kā tādu, bet, uzmetot aci Rietumu mūzikas kritiķu vērtējumam, izrādījās, ka arī viņi par Arianas Grandes jaunāko veikumu nebūt nav bijuši sajūsmā: nieka trīs zvaigznītes no “NME”, “The Daily Telegraph”, “The Independent”, “The Guardian” un citiem, trīsarpus - no “Rolling Stones”, kā arī 71 punkts no 100 kopējā “Metacritic” rangā šai dziedātājai vērtējama kā izgāšanās. Šoreiz Ariana skanējumu papildinājusi ar neosoula, dažādu popa piemaisījumu, “house” un hiphopa elementiem, kas viņas sterilo mūziku diemžēl padarījuši vēl garlaicīgāku.

Izklaide

Šonedēļ mediju e-pastos iekrita kāds intriģējošs ielūgums – aicinājums apmeklēt grupas “Autobuss debesīs” jaunā albuma 25 gadu jubilejas koncerttūres ieskandināšanas pasākumu dzīvās mūzikas bārā “St. Black”. Marta Kristiāna Kalniņa grupai atvērusies otrā (vai trešā, varbūt ceturtā) elpa, par ko drīzumā pārliecināsies klausītāji visā Latvijā.

Svarīgākais