Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Reinis Jaunais "Zeme"

© Publicitātes foto

Savdabīgais ģitārists Reinis Jaunais šovasar tika skatīts un klausīts Māra Briežkalna rīkotajā improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivālā “Rīgas Ritmi”, vasaras kafejnīcā turpat blakus Rātsnamam. Viņam līdzās arī toreiz bija basģitārists, Austrālijas latviešu kopienā pazīstamais mūziķis Ivars Štubis, kurš šī gada sākumā pārcēlās uz dzīvi Latvijā, kā arī vizuāli krāšņā, jaunā un daudzsološā čelliste Erna Daugaviete, kura spēlē arī grupā “Rihards Lībietis Orchestra” un citos projektos - abi uzstājās arī albuma prezentācijas koncertā, kas 29. oktobrī notika koncertzālē ''Spīdola'', VEF kvartālā.

Albums “Zeme” tapis laikā, kad riebīgās pandēmijas izraisītās krīzes dēļ pasaulē spēkā stājās ceļošanas ierobežojumi, līdz ar to ievērojami mainot ģitārista ikdienas režīmu - parasti Reinis lielu daļu gada pavada ceļojot un koncertējot ārpus Latvijas. Šoreiz, kad robežas tika slēgtas, Reinim radās iecere par jaunu albumu. Ierakstos tika uzaicināti piedalīties ārzemēs dzīvojošie draugi-mūziķi, kuriem nu arī bija radies neplānoti vairāk brīvā laika kā parasti. Albumā dzirdami 13 (!) mūziķi no dažādām valstīm, no Austrālijas, Lielbritānijas, Zviedrijas un Nīderlandes līdz pat Japānai un Nepālai. Jāpiebilst, ka “Zeme” ir jau septītais CD formātā publicētais Reiņa Jaunā oriģinālmūzikas ieraksts, kura izdošanai fiziskā formātā šoreiz tika savākti līdzekļi ar kopfinansēšanas kampaņas palīdzību Projektu bankā, turklāt to izdevās izdarīt mazāk kā 24 stundu laikā.

PAR. Reinis Jaunais ievelk savā ģitārspēles burvībā jau ar albuma pašu pirmo kompozīciju “Violetās debesis” - īpatnēja tehnika ar bungošanu ar pirkstiem pa ģitāras korpusu plus aizvien ātrāks un ātrāks temps, kas beigās jau tiek uzkurināts līdz negantumam. Pats labākais diska skaņdarbs laikam ir “Kailsals”, kas ir Ernas čella benefice, savukārt no melodijas viedokļa ausīs aizķeras “Dzīles” un ar stilīgo ritmu apveltītā “Naktī”. Paklausīties Reiņa ģitārspēli var ieteikt jebkurā kompozīcijā (piemēram, “Vētra”), bet pāris skaņdarbos viņš arī dzied un dara to neslikti, labākais piemērs tam ir “Atceries (kalnos)”.

PRET. Radiostacijām albums “Zeme”, protams, nebūs interesants, arī no komerciālā viedokļa tam panākumu nebūs. Un arī nevajag, tāds nav šī izdevuma mērķis.