Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Dabasu Durovys "Perimetrs"

© Publicitātes foto

Latgaliešu poproka grupas "Dabasu Durovys" piektais studijas albums – tā priekštecis “Pādys Runoj” jeb “Pēdas runā” tika izdots pirms četriem gadiem, bet pa starpu abiem šiem izdevumiem vēl klajā nāca arī grupas līdera Arņa Slobožaņina soloalbums “Pasamūds puosokā” (2019. gada maijā).

“Perimetrs” satur desmit dziesmas grupas ierastajā stilā. "Esam līdz šim savas dziesmas aranžējuši paši, bet šoreiz to ir palīdzējuši izdarīt citi mūziķi - Einārs Lipskis un Zurabi Ivanāns. Sadarbība dziesmām piešķīrusi svaigāku un grupai neierastu skanējumu. Albums ir īpašs arī ar to, ka vairāku dziesmu tekstiem izmantoti Latvijas dzejnieku radīti darbi - Ojāra Vācieša (“Akmenī”), Andryva Jūrdža, (“Leiču, leiču”), Lidijas Slišānes (“Ar dzeloņiem uz iekšu”) un Ontona Kūkoja (“Reits”)," jauno albumu komentē paši mūziķi. Jāpiebilst, ka no oktobra vidus albums būs pieejams arī vinila plates formātā, savukārt tā atrādīšanas Rīgas publikai koncerts paredzēts 17. oktobrī klubā “KadagiPiens”.

PAR. Pozitīvas dziesmas ar pozitīvo Arņa Slobožaņina vokālu trumpī - klausītājiem patiks, turklāt ne tikai Latgalē. Subjektīvi izcelt gribētos pašu enerģiskāko no albumā iekļautajiem gabaliem “Aizliegums”, taču radiostacijām tīkamākas varētu būt “Ceļaviejs” (latgalisks “Prāta vētras” variants), “Ūglis” vai “Reits” (ir potenciāls startam “Muzikālajā bankā”), “Ar dzeloņiem uz iekšu” (ar tekstu “…un ļaudis arī bieži iet/ar pakaļu pa priekšu”), varbūt vēl kāda cita.

PRET. Diemžēl šis albums ir solis atpakaļ gan salīdzinājumā ar “Pādys Runoj”, gan vēl iepriekš izdoto albumu “Bāka”. Iemesls - Arnim pārāk bieži piemirstas, ka šī ir grupa, nevis viņa soloprojekts. Kura dziesma no šī albuma izvirzāma kā potenciāls hits? Neviena! Ir pat sliktāk - vairāki gabali teju vai fiziski apšķebina, piemēram, “Akmenī”, šūpuļdziesmai līdzīgā “Leiču Leiču” un vēl pāris.