Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Oktobris Rīgas mūzikas dzīvē – laba džeza mēnesis

© Publicitātes foto

Improvizācijas un džeza mūzikas koncertsērijā “Art of Riga Jazz” 16., 23. un 31. oktobrī Latvijas Radio 1. studijā koncertēs attiecīgi poļu dziedātājas Judīta Pisarčika un latviešu taustiņnieka Ata Andersona kvartets, vācu taustiņinstrumentālists Ralfs Šmīds, kā arī prominentais itāļu džeza kvartets “XY Quartet”.

Poliete Judīta Pisarčika (Judyta Pisarczyk) ir mūsdienīga džeza vokāliste, kura studē Katovices Mūzikas akadēmijā un kopā ar savu kvartetu izpilda gan pašas sacerētus skaņdarbus, gan džeza klasikas interpretācijas.

Viņa spēlē arī flautu, vada baznīcas kori un piedalās dažādās vokālajās darbnīcās un konkursos. Judīta ir Gdiņas “Ladies’ Jazz Festival” un Čhovas “Baszta Jazz Festival” uzvarētāja, kā arī Zamoskas konkursa “International Meeting Of Jazz Vocalists” un arī starptautiskā džeza izpildītāju konkursa “Riga Jazz Stage 2019” laureāte. 16. oktobrī Rīgā viņa uzstāsies kopā ar vēl vienu “Riga Jazz Stage 2019” laureātu - latviešu taustiņinstrumentālistu Ati Andersonu, bet abiem pievienosies poļu basists Mateušs Ševčiks un latviešu bundzinieks Andris Buiķis, kurš arīdzan ir “Riga Jazz Stage” laureāts.

Īpaši neparasts koncerts mūzikas cienītājus gaida 23. oktobrī, kad Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies vācu taustiņinstrumentālists un eksperimentētājs Ralfs Šmīds (Ralf Schmid) - mūziķis, kurš spēlē divus “Steinway & Sons” flīģeļus ar speciālu elektronisko ierīču palīdzību, vadot tās ar sensoru cimdos ievilktu roku kustībām līdzīgi kā, piemēram, teremīnu. Viņš pats to dēvē par “deviņu skaņu meklēšanu”, ko realizē tehniski sarežģītajā koncertprojektā “Pyanook”, kas tiek papildināts ar vizualizācijām. Šmīds studējis klasisko klavierspēli, džeza kompozīciju un filmu mūziku Štutgartē, Ņujorkā un Losandželosā, kā arī sadarbojies ar mūziķiem, bigbendiem un orķestriem visā pasaulē. Mūzikas kritiķi viņu dēvē par avangardistu šī vārda visburtiskākajā nozīmē, jo Šmīds pastāvīgi meklē ko jaunu un nedzirdētu, ļaujot klausītājiem kļūt par daļu no viņa iztēles bagātajiem priekšnesumiem.

Savukārt “XY Quartet” ir viena no itāļu jaunās džeza skatuves atzītākajām grupām. Četri izdotie albumi un neskaitāmi koncerti gan dzimtenē, gan ārvalstīs ļāvuši gūt panākumus starptautiskajās džeza cienītāju aprindās. Grupa dibināta pirms desmit gadiem, tā rada oriģinālu, aizraujošu un novatorisku mūziku. Tiek izmantotas dažādas muzikālās un mākslinieciskās valodas, mūsdienīgi aranžējumi un brīžiem pat kurioza pieeja jauniem kompozīcijas veidiem. “XY Quartet” savā mūzikā brīvi plūst starp džezu un moderno mūziku, taču tas ir nemitīgas izpētes ceļš, kas liek atskaņoto materiālu izstrādāt līdz vissīkākajām niansēm, par ko ikviens varēs pārliecināties arī 31. oktobrī Rīgā.