Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Purple Negative "Happy"

© Publicitātes foto

Latviešu alternatīvā un indīroka grupa „Purple Negative” laidusi klajā savu otro minialbumu ar nosaukumu „Happy”, tajā iekļautas piecas dziesmas. Albuma prezentācijas koncerts notiks šosestdien, 19. septembrī, Kaņepes Kultūras centrā.

Lai gan grupa savu darbību uzsāka tikai 2017.gadā, tā jau ir izkopusi savu skanējumu, koncertējot dažādos pasākumos gan Rīgā, gan arī ārpus galvaspilsētas. Klausītāju pamanīti bijuši arī tādi singli kā „Your Ignorance” un „Fluorescent Lights”. 2018. gada nogalē tika izdots grupas pirmais EP „SOAP”, kas tapa pašu spēkiem un ģitārista guļamistabā, bet „Happy” ieraksts jau veikts Ģirta Laumaņa jeb Lomika studijā „Hodila Records” Valmierā - tas nodrošinājis acīmredzamu progresu ieraksta kvalitātes ziņā. Jāpiebilst, ka grupas sastāvā šobrīd ir Elīza Daine (vokāls, ritma ģitāra), Roberts Gromovs (soloģitāra), Kārlis Pūķis (basģitāra) un Emīls Lapiņš (bungas).

PAR. Iespaidojoties no pāris videoklipos ietērptiem singliem, apskatnieks intereses pēc apciemojis “Purple Negative” trīs dažāda formāta uzstāšanās reizēs: šauri mājīgajā kafejnīcā “Ļeņingrad”, iesildot lielisko igauņu blici “Sibyl Vane” uz peldošās izklaides vietas “Noass” un plaši apmeklētajā “Ezīšfestā” Tallinas kvartālā - ne reizi nav nācies vilties! Enerģiska un rokmūzikas pārpilna uzstāšanās ar vairākiem ļoti veiksmīgiem gabaliem, vizuāli un skatuviskā tēla ziņā ar kaut ko grupas “Hole” līderi Kortniju Lovu atgādinoša vokāliste un ģitāriste, absolūti traks (pozitīvā nozīmē) basģitārists, meistarīgs soloģitārists un labs bundzinieks. Protams, dzīvajā “Purple Negative” izklausās un izskatās krietni labāk nekā šādos muzikāli digitālos “konservos”, taču arī šis EP dāvā zināmu prieka devu, piemēram, ar tādām kompozīcijām kā sparīgo “Halfway From Dystopia” un hipnotiski suģestējošo “Happy Once A Year”, kā arī episko “Holy Water”.

PRET. “Purple Negative” koncertos bija vērojama viena nelaime - līdzās absolūti perfektiem un interesantiem alternatīvā un/vai indīroka gabaliem programmā bija arī tādas dziesmas, kas uzdzina žāvas vai pat lika piemirst, kas tā vispār ir par grupu, kas tur šobrīd rībina no skatuves. Pēc “Happy” iznākšanas grupas tēla veidotāji slavēja jauno garadarbu, kas “iezīmējot progresīvas pārmaiņas dziesmu skanējumā”, jo “līdzšinējās “punk” ietekmes papildinātas ar atmosfēriskām un melanholiskām melodijām.” Tā vis gluži nav - atmosfēriskās un melanholiskās melodijas šajā minialbumā teju noslīcina “Purple Negative” jauneklīgi enerģisko skanējumu. Pirmām kārtām tas attiecas uz tādu gaudenu gabalu kā “Happy Starts”, taču kaut kas tiek šādi melanholiski atmosfēriski iepilināts (jeb “iedarvots”) gandrīz visās šajā EP iekļautajās dziesmās. Cerams, ka “Purple Negative” tomēr atgriezīsies pie saknēm, viņiem vēl ir par agru kļūt veciem, viediem un pārgudriem.


Sandris Vanzovičs