RECENZIJA: Tree Of Dawn "Electric Tree"

© Publicitātes foto

Elektroniskās indī grupas “Tree Of Dawn” sastāvā apvienojušies mūziķi no Latvijas un Kipras - Ronja Burve (balss), Kristoss Jerolačitis (taustiņi) un Andreass Jerolačitis (elektriskā ģitāra). Grupas pirmsākumi meklējami studiju laikā, kas tas bija duets balsij un klavierēm.

2016. gadā duets izdeva laikmetīgā džeza žanrā ieturētu debijas albumu “Journey”. Aptuveni divus gadus pirms “Electric Tree” tapšanas sākotnējais duets pavadījis dzīvojot dažādās valstīs - Nīderlandē, Kiprā, Indijā. Šie ceļojumi ļoti ietekmējuši grupas dalībnieku skatījumu uz dzīvi un mūziku, un šajā albumā apkopoti ceļojumos gūtie iespaidi, pārdomas un atziņas. Grupas dalībniece Ronja Burve stāsta - iedvesma albuma tapšanai atnākusi, apkopojot iespaidus par svešām kultūrām un, tālumā esot, atrodot māju sajūtu sevī. “Ir skaņdarbs, kuru iedvesmojusi deviņu stundu gara teātra izrāde, kuras sastāvā Kristoss apceļoja visu Nīderlandi. Ir skaņdarbs, par kura tapšanu paldies jāsaka Latvijas dabai. Popa un sintezatoru skaņdarbus noteikti ietekmējis laiks, ko pavadījām Mumbajā, Indijā. Savukārt skaņdarbi no eksperimentālākā gala atspoguļo Amsterdamas eksperimentālās mūzikas skatuvi, kur radošajai izpausmei nav robežu,” skaidro Ronja. Sadarbojoties ar citiem mūziķiem ārzemēs, plašāk iepazīti arī dažādi mūzikas žanri. Līdz ar vēlmi eksperimentēt ar jaunām idejām un skaņām arī grupas kopskaņa ir mainījusies - iesaistīti analogie sintezatori, kā arī paplašinājies sastāvs, pievienojoties ģitāristam.

PAR. Ģitārista piesaistīšana grupai noteikti nākusi labumā, jo tas kopējā skanējumā ienes dzīvīgumu - labākais piemērs ir dziesma “Dragons”, kur Andreass rotaļīgi saspēlējas ar klavierītēm. Un arī analogie sintezatori ir nākuši labumā, uz to skanējuma būvētas divas teicamas kompozīcijas “In A Sentimental Mood” un “Let Me Run” (tās sākums jeb praktiski puse no dziesmas gan sačakarēts ar murgaini eksperimentāliem centieniem). Pati labākā dziesma gan ir “Carousel”, kurā beidzot vokāli atveras arī Ronja Burve.

PRET. Diez kādus lielos plusus šim albumam likt negribētos, jo - nav par ko. “Tree Of Dawn” varēja droši aizmirst par savām laikmetīgā džeza saknēm un vēl drošāk ar visām četrām iekāpt elektroniskā indī lauciņā - Ronja tāpat vokāli nepavelk līdz Evilenas Protektores, Ievas Kerēvicas vai citu šī stila dāmu līmenim. Arī muzikāli nekā īpaši interesanta te nav, ja nu vienīgi pašu mūziķu biogrāfiskā izcelsme.


Sandris Vanzovičs

Svarīgākais