RECENZIJA: Double Faced Eels “Neformāts”

© Publicitātes foto

Atzīmējot savas pastāvēšanas divdesmitgadi, latvju trakulīgā grupa “Double Faced Eels” izdevusi kārtējo albumu.

Jāatgādina, ka grupa plašāku atpazīstamību ieguva ar dziesmu “Zilais valis” un tai sekojošo tāda paša nosaukuma albumu. Savas darbības laikā grupa ir izdevusi četrus albumus: “Zilais valis” (2006), “Kurš gribēja nogalināt Džūliju? Nezinu, bet trāpīja mums” (2007), “Vēl patiesāk” (2010) un “Atspulgs” (2018). “Sakritis tā, ka “Neformāts” ir grupas divdesmitgades albums, un patiesībā tas ir zīmīgi, jo esam atraduši savu jauno identitāti. Vairs ne jokdaru pankroks, ne pārnopietnais ģitārroks, ne deju mūzika, bet “DFE”. Atšķiramies ar to, ka nebaidāmies būt gan popmūzikai nepiedienīgi smagi, gan rokmūzikai nepiedienīgi viegli. Līdz ar šo pašapzināšanos arī “Neformāts” ieraksta process mums pagāja plūstošāk un vieglāk nekā parasti. Viss bija balansā,“ stāsta “DFE” dalībnieki.

Šī viegluma sajūta atspoguļojas arī tajā izvēlē, ka pie grupas vokālajiem grožiem darbojas abi līderi - gan oriģinālais pankroka čempions Marka, gan “Atspulgs” ērā gaismā iznākušais Reinis. “Rakstot albumā iekļautās dziesmas, fokusējāmies tikai uz to, kas patīk mums pašiem, kas rada pozitīvas emocijas, un uz to, ko paši gribam dzirdēt ne tikai skanam pa radio, bet arī spēlēt klausītājiem koncertos. Liriski albumā nekautrējamies izklausīties briedušāki - tādi tomēr esam ne tikai jau ar pieredzi mūzikā, bet arī dzīvē, līdz ar to varam atļauties dziesmu vārdos ielikt kādu dzīves mācību, neizklausoties mākslīgi vai nepatiesi.” Šajos 20 gados “DFE” sastāvā spēlējuši septiņi dalībnieki, nemainīgi ierindā paliekot tikai grupas dibinātājam un līderim Mārtiņam Gailītim jeb Markam (ģitāra, vokāls). Pašlaik sastāvā bez viņa vēl ir Reinis Straume (ģitāra, vokāls), Viktors Maslovs (bass) un Dairis Petrauskis (bungas).

PAR. Marka ir kā tāds latvju Deivs Grols - viss, kam viņš ķeras klāt, beigu galā ir ar plus zīmi, kā “DFE” gadījumā tas bijis ar pasmagāku roku, koledžroku, pankroku, ģitārroku un šā brīža elektronizēto poproku. Minialbuma pirmie divi gabali “Viņa nedejo” un “Cenu zīmes” sanākuši uz pieci ar krustu, tikpat balles var dot arī dziesmai “Svešā valodā”, gluži pieņemama ir arī tituldziesma “Neformāts”, kuras ierakstā piepalīdzējusi jaunā dziedātāja Kato un reperis Idus Abra.

PRET. Un kam domāta pastulbā dziesma “Kur esi Tu”? Latvijas Radio 2 auditorijai? Ja nu vienīgi. “Zuši” nomuļļājuši arī ripuļa beigas, kur totāli nevajadzīgi iesprauduši kaut kādus savus prātojumus pusotras minūtes garumā un nosaukuši to par “Outro 2020”, bet pēc tam pametuši kā zem tanka vēl vienu dziesmu (tā saucas “Beigas”), kura šķiet itin cerīga, taču kuru pēc minētajām pļāpām vairs nav spēka klausīties.

Svarīgākais