Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Stūrī Zēvele "Labvakar"

© Publicitātes foto

Kovidtrakuma pašā pandēmiskākajā brīdī, marta beigās, savu trešo studijas albumu klajā laida Kuldīgas tvīpopa apvienība "Stūrī Zēvele" – nav brīnums, ka daudziem tas pasprucis garām nepamanīts. Līdz šim izdevniecības “Nabamusic” paspārnē izdoti albumi “Labrīt” (2014) un “Labdien” (2016), tāpēc ar interesi jāgaida, kāds būs potenciālā ceturtā albuma nosaukums – varbūt “Čau” vai “Sveiki”?

Jāatgādina, ka "Stūrī Zēvele" ir indīpopa apvienība, kuru 2006. gadā izveidoja skolasbiedri Kuldīgā. Grupas aktīvajai darbībai pārceļoties uz Rīgu, tās sastāvs gan vairākas reizes ir pamainījies, un pēdējos gadus tajā stabili darbojas pieci dalībnieki - Elizabete Milta (balss, akordeons), Klāvs Lauls (balss, ģitāra, taustiņi), Justīne Kuzņecova (flauta), Maija Ušča (bass) un Uldis Gedra (bungas). Ierakstā pilntiesīgi piedalījusies arī vokāliste Kate Briška, kura gan šobrīd vairs nav grupas sastāvā. Vēl kā viesmūziķi te manāmi Dina Skreitule (vijole), Aivis Gailītis (čells) un Reinis Kapteinis (trompete, mežrags). Albums “Labvakar” ir izdots vinila formātā, kā arī pieejams populārākajās straumēšanas platformās, bet pats ieraksts veikts “Hodila Records” studijā Valmierā, kā arī dažādās vietās Rīgā. Kopumā deviņi skaņdarbi (ieskaitot instrumentālo ievadu), kuru vārdu pamatā ir Kārļa Vērdiņa, Klāva Elsberga, Ērika Ādamsona, Māra Čaklā un Kristiānas Kārkliņas dzejoļi vai dzejoļu fragmenti.

PAR. Iespējams, tā tikai šķiet, bet “zēvelētāji” ir palikuši akadēmiskāki - varbūt šādai šķietamībai kalpo Klāva Laula klavierspēle. Klāvs tandēmā ar dāmām veido ļoti elegantu sadziedāšanos, ko varētu arī dēvēt par šīs grupas zīmolu. Skaistas nokrāsas piedod Justīnes neuzkrītošā flauta un Dinas vijole, tās varētu izmantot arī vairāk. Romantiski, mazliet naivi, bet kopumā ļoti simpātiski - pēc šī albuma noklausīšanās paliek viegla un patīkama pēcgarša. Izcelt kādu dziesmu ir pagrūti, klausāmas ir visas pēc kārtas, un testēšanu vislabāk iesākt jau ar tituldziesmu. Interesantākā gan ir sarežģīti būvētā “Daugavas kreisajā krastā”. Starp citu, 17. jūlijā grupu varēs dzirdēt “dzīvajā” - Cēsu mākslas telpā “Mala”.

PRET. Grupai “Stūrī Zēvele” arī iepriekšējos albumos bija problēmas ar atmiņā paliekošu melodiju radīšanu - arī trešais studijas darbs šajā ziņā diemžēl nav izņēmums. Apšaubāma ir dažu dzejoļu izmantošana pretēji to autoru iecerētajam, piemēram, absolūti nešķiet, ka Klāvs Elsbergs savu “es neatsakos no draugiem arī tad, ja tie dzer” gribētu dzirdēt ietērptu tik saulaini optimistiskās noskaņās.