Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Rīgas Ritmi" iesāks 20 gadu jubilejas svinības

© Publicitātes foto

Starptautiskais improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi 2020” savu 20 gadu jubileju šogad atzīmēs gan jūlija sākumā, gan gada nogalē. No 2. līdz 4. jūlijam uzstāsies talantīgākie latviešu džeza mākslinieki, bet gada nogalē notiks ārzemju zvaigžņu lielkoncerti, un savu programmu piedāvās arī Raimonds Pauls.

“Laikā, kad festivāli tiek atcelti cits pēc cita, svarīgi tomēr rast risinājumus un pilnībā neizdzēst 2020. gadu no festivālu vēstures kalendāra,” saka festivāla “Rīgas Ritmi” mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns. “Arī pašiem ir svarīgi saglabāt ikgadējo ritmu. Tādu pašu attieksmi esam sajutuši arī no mākslinieku puses, tādēļ “Rīgas Ritmi” būs [arī šogad] un Rīga bez mūzikas nepaliks!”

Pirmie jubilejas festivāla akordi izskanēs jau ceturtdien, 2. jūlijā, kad muzikālajā brīvdabas restorānā “Nekādu problēmu” uzstāsies ģitārists Reinis Jaunais ar grupu, piedāvājot koncertprogrammas “Zeme”' pirmatskaņojumu, kas būs viņa vasaras beigās gaidāmā septītā albuma priekšvēstnesis. Šis ģitārists ir pasaules apceļotājs, kurš mēdz sniegt līdz pat 250 koncertiem gadā un uzstājies vairāk kā 40 pasaules valstīs. “Rīgas Ritmos” viņš uzstāsies kopā ar čellisti Ernu Daugavieti, basģitāristu Ivaru Štubi un bundzinieku Ernestu Mediņu. Pēc Reiņa Jaunā “Nekādu problēmu” apmeklētājus priecēs dziedātājas Dināras Rudānes kvintets, kurā muzicē saksofonists Gints Pabērzs, pianists Artjoms Sarvi, basists Edvīns Ozols un bundzinieks Artis Orubs. Arī Dināra piedāvās gluži svaigu dziesmu programmu. Tāpat 2. jūlijā džeza bārā “Trompete” uzstāsies Latvijā dzīvojošais somu pianists Tuomo Usitalo, kuram pievienosies basists Jānis Rubiks un bundzinieks Ivars Arutjunjans.

Savukārt 3. jūlijā uz “Nekādu problēmu” skatuves savus cienītājus aicinās ģitārists Rihards Lībietis ar grupu jeb “Rihards Lībietis Orchestra”, kurā muzicē vēl viens ģitārists - Gints Smukais, basists Jānis Polis, čelliste Erna Daugaviete un perkusionists Matīss Repsis. “Rihards Lībietis Orchestra” ir kvintets, kas izpilda instrumentālu, dinamisku pasaules mūziku, tajā savienojot ietekmes no Āfrikas, Tuvo Austrumu un Latvijas folkmūzikas ar inspirācijām no blūza un džeza. Piektdienas vakara programmu brīvdabas muzikālajā restorānā noslēgs dziedātāja Rūta Dūduma, kuru muzikāli pavadīs pianists Jānis Ķirsis, ģitārists Rihards Goba, basists Jānis Rubiks un bundzinieks Krišjānis Bremšs. Festivālam tiek gatavota muzikāli raiba programma no Sergeja Rahmaņinova līdz etnodžezam. Džeza bārā “Trompete” 3. jūlijā muzicēs pianists Edgars Cīrulis ar domubiedriem.

Sestdien, 4. jūlijā, “Nekādu problēmu” pārņems pamatīgas ballītes atmosfēra, jo tur uzstāsies atraktīvākā Latvijas džezfanka grupa “Very Cool People”. Ievadā, pulksten 20, uz skatuves kāps grupas pamatsastāvs: ģitārists Elvijs Grafcovs, taustiņnieks Māris Vitkus, basģitārists Jānis Olekšs, trompetists Oskars Ozoliņš, saksofonisti Māris Jēkabsons un Kristaps Lubovs, tromboniste Laura Rozenberga un bundzinieks Andris Buiķis. Savukārt pulksten 21.30 “Very Cool People” pievienosies spēcīgās balss un nerimstošās enerģijas īpašniece Aija Andrejeva, lai piedāvātu ekskluzīvu un jau desmit gadus auklētu dziesmu programmu “Tribute To Janis Joplin”, kas būs veltījums 50. gadadienai kopš Dženisas aiziešanas citā saulē. Džeza bārā “Trompete” uzstāsies īpaši festivālam radīts projekts “Riga Jazz Stage Talents”, kurā piedalās trīs starptautiskā džeza mākslinieku konkursa “Riga Jazz Stage” finālisti - pianists Atis Andersons, vokāliste Santa Šillere un bundzinieks Kaspars Kurdeko, kā arī pieredzējušais basists Pēteris Liepiņš.

Jāuzsver, ka visos festivāla “Rīgas Ritmi 2020” vasaras pasākumos ieeja būs bez maksas! Šī piebilde par “vasaras pasākumiem” nav nejauša, jo “Rīgas Ritmi” savas svinības turpinās gada nogalē, VEF kultūras pilī. 19. novembrī īpašu veltījumu festivālam tā jubilejā piedāvās Raimonds Pauls, kurš ar savu trio izpildīs pavisam svaigu džeza programmu “Pastaiga pa Rīgu”. Jaunās vinila plates prezentācijas koncertā Maestro uzstāsies kopā ar vēl diviem leģendāriem mūziķiem - igauņu kontrabasistu Toivo Untu un latviešu sitamo instrumentu speciālistu Māri Briežkalnu. “Pastaigājos pa Rīgu, kad tā bija pilnīgi tukša,” stāsta Raimonds Pauls. “Un radās doma par šādu ciklu - “Pastaiga pa Rīgu”. Par savu pilsētu jāpriecājas vienmēr.”

Un vēl: 10. decembrī VEF kultūras pilī būs skatāma leģendārā amerikāņu producenta Kvinsija Džonsa menedžmenta kompānijas dāvana festivāla jubilejā - popdžeza un soulmūzikas jaunās zvaigznes Klārka Bekhema uzstāšanās. Dienu vēlāk viņš koncertēs arī sērijā “Olainfarm Jazz Nights” klubā “Kaļķu vārti”, kur muzicēs arī talantīgais latviešu ģitārists Gints Smukais. Savukārt 13. decembrī vasarīgas saules sajūtu klausītājos skatītājos atgriezīs Kubas džeza zvaigzne Roberto Fonseka kopā ar populāro kubiešu “r&b” dziedātāju un hiphopa mākslinieci Danaju Suarezu.