Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Nekad “Casus”

© Publicitātes foto

Pirms astoņiem gadiem izveidotā grupa “Nekad” sevi piesaka kā tumšā hārdkora trio, kuras stilistikā esot sastopamas arī “hardcore punk”, “crust punk” un “sludge” iezīmes.

“Casus” ir minialbums ar četrām dziesmām, taču grupas kontā ir arī pilnais albums “Klusumā”, kas izdots 2016. gadā, kļūstot atpazīstams arī ar to, ka tā dizainu bija veidojis skandalozais mākslinieks Kristians Brekte (jaunā garadarba dizaina autors ir Andrejs Sidoss). “Casus” tematiski vēsta par Zemes nolemtību un cilvēku kā tās bojāejas galveno iemeslu. "Pēdējos gados aktuālāks paliek jautājums par planētas stāvokli. Globālā sasilšana, katastrofas, plaši ugunsgrēki un epidēmijas ir jau ierasti apstākļi. Ne vienmēr cilvēks apzinās notiekošo un to, kā mainīt situāciju. “Casus” ir četru dziesmu EP par cilvēka un Zemes mijiedarbību, likteni un iznīcību," par jauno ierakstu stāsta grupas mūziķi. Jāpiebilst, ka “Nekad” rindās muzicē vokālists un ģitārists Raitis Radiņš (spēlē arī Mārtiņa Vatera projektā “Reiner”), basģitārists Jānis Jēkabsons (joprojām arī “Kastetes” dalībnieks) un bundzinieks Jānis Burmeisters (pamata darbavieta - “Tesa”, taču spēlē vēl virknē projektu, piemēram, “Sonntags Legion” u.c.).

PAR. Lai gan “Nekad” dominējošā stilistiskā līnija ir metālkors un/vai hārdkors, grupas mūzika nav ritmiski vienveidīga, bet izceļas ar biežām ritma maiņām - tas priecē. Katrā no šīm četrām dziesmām ir kāda nianse, kas piesaista uzmanību, un kuras dēļ ir vērts ieklausīties “Nekad” radītajā skaņu materiālā. Žēl, ka izdoti tikai četri gabali, būtu interesanti šo grupu paklausīties mazliet plašākā griezumā.

PRET. Albumā iekļautas divas dziesmas latviski un divas angliski, taču tikai ar lielu piespiešanos var nojaust, kuras tad ir tās latviskās, bet kuras ir angļu mēlē, par kaut kādu dziesmas tematikas izprašanu pat nerunājot. Par iemeslu tam ir kliedzoši aurojošais, dzirdes orgānus un nervu sistēmu plosošais vokāls. To laikam jāsauc arī par vienīgo albuma mīnusu. Toties treknu mīnusu.