RECENZIJA: Lady Gaga "Chromatica"

© Publicitātes foto

Ar jauniem studijas albumiem Lady Gaga savus pielūdzējus nebija lutinājusi jau četrus ilgus gadus, kopš “Joanne” klajā nākšanas laikiem. Pašās maija beigās dienasgaismu ieraudzīja dziedātājas sestais studijas garadarbs, kura iznākšanu par kādu pusotru mēnesi aizkavēja negantais kovidvīruss. Kopumā 16 skaņdarbi (limitētajā versijā pat 19), no kuriem trīs gan ir interlūdijas.

Stilistiski - elektropops, “dance pop” un sintīpops, kas mērcēti dažnedažādu citu stilu elementos. Šoreiz ierakstiem pulcināti tikai daži viesmūziķi, toties kādi - Ariana Grande (dziesmā “Rain On Me”) un pats Eltons Džons (“Sine From Above”), vēl arī korejiešu meiteņu grupa “Blackpink” (“Sour Candy”). Albuma koncepts vēsta par Hromatiku - iztēlē radušos planētu, kas ir vieta Lady Gaga prātā, kur sajaucoties visas skaņas un krāsas. “Zeme ir atcelta - es dzīvoju uz Hromatikas!” paziņojusi dziedātāja.

PAR. Jaunā albuma skanējums ir pietuvinātāks Lady Gaga agrīnajiem ierakstiem, un tas priecē, jo “Joanne” drīzāk bija kaut kāds atbaidošs un kusls kantriroks. Arī Rietumu mūzikas kritiķus tas acīmredzami priecējis, un lielākie izdevumi (“NME”, “Rolling Stone”, “The Times” u.c.) šim darbam draudzīgi salikuši četras zvaigznes no piecām, kas ir ievērojami labāk par “Joanne” trijnieciņu. Arī par topiem jautājumu nav - pirmā vieta visur, no Amerikas līdz pat Apvienotajai Karalistei. Šķiet, Lady Gaga vēlas iekārtoties Madonnas nišā, kas ir uzskatāmi dzirdams tādās dziesmās kā “Alice”, “Stupid” un vēl dažās. Par labākajām dziesmām gribētos kronēt “Rain On Me” (Ariana Grande te iederas ļoti labi!) un dīvainā kārtā albuma beigu daļā pieslēpto “Replay”, bet trešajā vietā var likt jau minēto “Stupid”. Taču gandrīz visas dziesmas ir līmenī, albumu var klausīties no sākuma līdz beigām.

PRET. Šķiet, var droši aizmirst tos laikus, kad Lady Gaga savus cienītājus aplaimoja ar tāda kalibra superhitiem kā, piemēram, “Poker Face”, “Bad Romance” vai “Telephone” - neko tamlīdzīgu nepiedāvāja “Joanne”, nekā kaut attāli līdzīga nav arī “Chromatica” dziesmu klāstā. Iepriekš izceltās dziesmas nācās meklēt ar uguni, tas ir, klausoties šo ripuli n-tās reizes, bet teikumam “albumu var klausīties no sākuma līdz beigām” klāt jāpiemetina “fonā” vai “slaukot istabu”. Bēdīgi.

Svarīgākais