RECENZIJA: Tesa “Control”

© Publicitātes foto

Pie kovidkrīzes upuriem pieskaitāma arī pieredzējusī latvju postmetāla grupa “Tesa”, kas marta beigās bijušajā Latvijas TV studijā Āgenskalnā bija plānojusi prezentēt savu jaunāko albumu – šie plāni sabruka kā kāršu namiņš. Taču albums ir, tajā ir sešas kompozīcijas, kuru nosaukumi to radīšanas iztēles plašumos var samēroties ar Čiekurkalna ielām, proti, “Control 1”, “Control 2” utt.

Par grupu: “Tesa” ir trio, kura darbība aizsākusies 2005. gadā pēc hārdkora grupas “In Stora” izjukšanas. Jau no pašiem pirmsākumiem grupas rindās darbojas Dāvis Burmeisters (ģitāra), Kārlis Tone (bass) un Jānis Burmeisters (bungas), viņu kontā ir jau virkne albumu: “Tagad” (EP, 2006) , “Nekad” (EP, 2007), “Heart Beats From The Sky” (2008) , “IV” (2012) un “Ghost” (2015). Jāpiebilst, ka “Tesa” ir ne tikai labākā postmetāla un progresīvā roka grupa Latvijā, tā novērtēta arī citviet Eiropā. Grupas jaunākais albums ierakstīts Valmierā, „Hodila Studio” pie Ģirta Laumaņa, savukārt māsterēts ASV - Džeimsa Plotkina studijā „Plotkinworks”.

PAR. Ar sev vien zināmiem paņēmieniem “Tesa” prot uzburt pareizo noskaņu, lai klausītājus ievilinātu savā skaņu mežā - klausoties jaunajā albumā iekļauto materiālu, šķiet, katarse tiks sasniegta ar “Control 4”. Lai gan postmetāls lielākoties rada drūmas un nomācošas emocijas - protams, tas neattiecas uz šī žanra pielūdzējiem -, “Tesas” gadījumā tā nav, albumu var klausīties, kā minimums, ar interesi un bez riska sabojāt garastāvokli. Kompozīcijas ir ļoti pārdomātas arī no paša ieraksta viedokļa - izmantoti dažādi knifi, lai šos skaņdarbus padarītu vēl interesantākus. Jāatzīmē arī grupas trijnieka individuāli instrumentālā meistarība, kas ir augstā līmenī.

PRET. Ja spējat saklausīt zāles dīgšanas procesus, tad spēsiet uztvert arī smalki niansēto “Tesas” metālmūziku, ja ne, ar uztveršanu varētu rasties problēmas. Grūti iedomāties, kur fani ķer kaifu šajās septiņu līdz deviņu minūšu garajās kompozīcijās, kurās bieži vien monotoni atkārtojas vieni un tie paši motīvi.

Svarīgākais