Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Andris Kivičs "Pašizolācijas laika dziesmas"

© Publicitātes foto

Andris Kivičs vienmēr bijis ražīgs vīrs – gan verbāli, gan rakstiski, gan muzikāli, un nupat piedzīvotie “pusdzīvie” laiki, kad lielākā daļa Latvijas sēdēja mājās, un nekas un nekur nenotika, protams, viņa radošumam mierā sēdēt neļāva.

Rezultātā tapis kaut kas pavisam dīvains - Latvijā pirmais EP jeb minialbums… telefonā.

Ieraksts noticis 21. aprīlī sociālā tīkla tīmekļa vietnes “Facebook” tiešraidē, tas tapis Tukuma rajona Milzkalnē, atpūtas kompleksā “Iglu Hut”. “Tas ir pirmais albums LV, kas ir ierakstīts viedtālrunī, monologus un dziesmas ierakstot ar pirmo reizi,” palepojas Kivičs, un tā tas tiešām ir. "Tās ir septiņas jocīgas dziesmas par šo jocīgo laiku, kuram mēs visi kā laikabiedri esam liecinieki," piebilst mūziķis. Pēc viņa stāstītā, dziesmas "Griķi", "Pašizolācija" un "Rādīsim olas" interneta vietnēs Facebook.com un Youtube.com kopumā savākušas jau vairāk nekā 160 000 skatījumus. Jāpiebilst, ka šo albumu Kivičs klausītājiem “uzsaucis” bez maksas, ievietojot to vietnē failiem.lv (adresi gan meklējiet paši).

PAR. Kivičs nebūtu Kivičs, ja pat visštruntīgākajā albumā, kaut “pālī” vai, kas vēl trakāk, skaidrā, kaut sēžot uz poda vai dzenot bārdu, nespētu “uz sitiena” radīt atmiņā paliekošu melodiju - šajā gadījumā par tādu ir kļuvusi dziesma “Pašizolācija”, no kuras, nedaudz pie tās piestrādājot, varētu radīt elegantu hitu. Daži viņa starp dziesmām paustie prātojumi ir diezgan interesanti, piemēram, ka rīsi “nāk” no Ķīnas, makaroni - no Itālijas, kartupeļi - no Vācijas (vai tad?), bet griķīši ir pašmāju produkts, tāpēc patriotiskie latvieši tos arī izpirkuši. Žēl, ka Andris nav uzrakstījis dziesmu par tualetes papīru, būtu interesanti uzzināt, kamdēļ, pēc viņa domām, patriotiskie latvieši izpirka arī to… Starp citu, pamēģiniet Andra tempā un tik daudzskaitlīgi izrunāt vārdu “griķi” - te pat Eminemam būtu maķenīt jāpiepūlas. Dziesma “Gājiens uz veikalu” - jā, tajā paustajām atziņām nākas piekrist par visiem 100%.

PRET. Šis nav albums, šis pat nav albuma izstrādājums, šis ir albuma izstrādājuma uzmetums vai kaut kas vēl attālāks no albuma. Andris pats gan atzinis, ka šobrīd viņam “gribas nedaudz padauzīties un dziedāt par to, ko redzu”, bet tomēr - visam ir robežas… Die’s ar šīm primitīvajām melodijām, Kivičs ne uz kādu augsto mākslu nemaz arī nepretendē, bet viņa pļāpas uz šī muzikālā izstrādājuma beigām gan sāk pamatīgi krist uz nerviem, it īpaši atkārtošanās par “aiztaisīto ciet NBA” un dažām citām mūziķim tuvām tēmām.