Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Loreta Reide "Ieroči"

© Publicitātes foto

Notikusi pirmā CD prezentācija pandēmijas izraisītās krīzes mīkstināšanās apstākļos – par to savā vārdadienā gādājusi jauniņā Loreta Reide, kura trešdienas vakarā atrādīja savus debijas minialbumu izklaides vietām plaši apdzīvotā Tallinas kvartāla angārā “Tu jau zini kur”.

Turklāt veselos trīs minikoncertos, kuros organizatori centās atbildīgi sabīdīt akurāt 24 klausītājus, kuri tikpat atbildīgi centās distancēties divu metru attālumā. Kā viņiem tas izdevās, smalkjūtīgi paklusēsim… Pati 15 gadus jaunā dziedātāja pārsteidza ar ārkārtīgi nobriedušu uzstāšanos - gan no komunikācijas ar publiku, gan attieksmes pret kamerām, gan skatuvisko kustību, gan pašas dziedāšanas viedokļa. Arī individuālās sarunās Loreta prata sevi pasniegt - nākotnē mēs par šo meiteni vēl dzirdēsim, turklāt daudz.

Ja nu kādam mūziķim negantais kovidvīruss ir nodarījis gauži, tad tā ir Loreta - ja nebūtu pandēmijas, par viņu šobrīd zinātu klausītāju tūkstoši, jo meitene bija apstiprināta par grupas “Triānas Parks” koncerta “Hanzas Peronā” iesildītāju. Nu nekas, toties albums ir. “Ideja par albumu radās manam mūzikas draugam Agnesei Rakovskai, kura ākstoties teica: “Ja tu pusgada laikā uzraksti labu minialbumu, tev varbūt būs iespēja iesildīt “Triānas Parka” koncertu!” Šie vārdi mani motivēja. Īsā laika posmā tapa daudz dažādu dziesmu, no kurām palika četras labākās - “Zāles”, “Mēness aptumsums”, “Brūk mana pils” un “Ieroči”. Man, jaunai māksliniecei, ir milzīgs gods strādāt ar tādiem pieredzējušiem mūziķiem kā Agnesi Rakovsku un Kasparu Ansonu. To vēl ir grūti aptvert!” tā Loreta. Šis EP sarakstīts pērn rudenī, dziesmu līdzautore proporcijās 50:50 ir Agnese Rakovska (to ir grūti nepamanīt…), bet producents - Kaspars Ansons. Plašāka auditorija Loretu iepazina janvārī ar viņas pirmo singlu “Zāles”, kas atmiņā palicis ar košo videoklipu. “Kas attiecas uz albumu - man nav labu vai sliktu gaidu, manuprāt, tas dabiski atradīs savu klausītāju, un tad es gribēšu dzirdēt viedokļus un atsauksmes,” tā Loreta. OK, lūdzu, te būs atsauksme.

PAR. Pārsteidz drošais un pārliecinošais vokāls - šai meitenei taču ir tikai 15 gadu! Interesantākā dziesma šķiet intriģējošā un suģestējošā “Mēness aptumsums”, taču ar to radiostacijās netikt. Toties ar dziesmu “Ieroči” gan, bet ne jau tāpēc, ka tā būtu ļoti veiksmīga (tiesa, piedziedājums ātri iesēžas prātā), bet tāpēc, ka iedziedāta kopā ar tīņmeiteņu draugu (un līdzinieku), šova “X Faktors” zvaigzni Klāvu Ozolu. “Brūk mana pils” - arī klausāma dziesma ar hita potenciālu, tikai tā pielec lēnāk. Kopumā ļoti cerīga debija, redzēsim, kas būs tālāk.

PRET. Dīvaini, ka par pirmo singlu tika izvirzīta pati kaitinošākā albuma dziesma “Zāles” - tā varēja radīt ļoti greizu priekštatu par Loretu. Taču pats sliktākais, ka viņai pagaidām nav definējama stila, šis EP ir maldīšanās modernās popmūzikas ceļos un neceļos, turklāt ar pamatīgu Rakovskas ietekmi. Bet labi, tās taču ir tikai četras dziesmas, par tām kaut ko spriest vēl ir pāragri.


Sandris Vanzovičs