Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Sibyl Vane “Duchess”

© Publicitātes foto

No starptautisku atzinību guvušajiem kaimiņiem “Sibyl Vane” varētu būt vismaz Rīgai paši tuvākie kaimiņi – grupa ir no Pērnavas. Ar Latviju to vieno ciešas saites, jo pirmos divus šī alternatīvā roka trio albumus izdeva mūsu mūzikas apgāds “I Love You Records”, turklāt pie mums grupa arī koncertējusi grūti saskaitāmas reizes, tostarp festivālā “Positivus” (šķiet, pat trijos) un pat iesildot grupu “Garbage”.

Par “Sibyl Vane”. Galvenā grupas vizītkarte un dzinējspēks ir enerģiskā dziedātāja/ģitāriste Helēna Randlahta, kura kopā ar basistu Heiko Lēsmentu pirms desmit gadiem arī izveidoja šo formāciju - trešais jau kādu laiciņu ir bundzinieks Hendriks Līviks (iepriekš bunguvīri bieži mainījās). Līdz šim diskogrāfijā bija divi studijas albumi - “Love, Holy Water And TV” (2012) un “Sibyl Vane” (2017), kurus, kā jau minēts izdeva mūsu “ILY Records), bet šo ripuli pērnavieši izdevuši saviem spēkiem.

Kopumā ducis dziesmu, kas rakstītas Pērnavā, Kilingi-Nemmē un Sindi (Pērnavas piepilsēta, padomju laikos vismaz limbažnieki uz turieni brauca pēc desām un citām Latvijas pusē nedabūjamām delikatesēm!), kā arī Ērebro Zviedrijā. Stilistiski? Kaut kas amplitūdā no indīpopa līdz alternatīvajam rokam, bet definēt to pagrūti, turklāt “Sibyl Vane” par saviem ietekmes avotiem sauc virkni mūziķu, sākot no “The Cranberries” un Pī Džī Hārvijai līdz pat… “System Of A Down”. Tiec nu gudrs.

PAR. Šī igauņu grupa apskatniekam ir viena no lielākajām mīklām, ja precīzāk, tad nevis pati grupa, bet patika pret to - mājas fonotēkā goda vietā ir abi iepriekšējie “Sibyl Vane” albumi, un ir pilnīgi skaidrs, ka tagad tiem pievienosies arī “Duchess”. Jāatgādina, ka iepriekšējos diskos bija tādas satriecošas dziesmas kā “Get Out Of Town” un “Sibyl Vane” (pirmajā) un “Up Up Down” un “No 44” (otrajā), kā arī vēl vesela čupa gabalu, bet jaunajā ripulī uzreiz pa galvu iebliež “S.O.M.” un it īpaši “I Was A Good Girl”, tāpat izcelt var “I Want You”, “Boy Or A Girl” un “Duchess”. Elegants bass, foršas ģitāras, bundzinieks līmenī, bet pāri visam harizmātiskās Helēnas mazliet trīsuļojošais vokāls!

PRET. Ja nu te kaut kas ir galīgi garām, tad tā ir pārmērīgā trompešu izmantošana - dažādu nokrāsu piedošanai rokmūzikai netradicionālāki instrumenti, protams, ir noderīgi, taču ne jau tik kaitinošā veidā (piemērs - jau minētā “S.O.M.”). Brīžiem pat rodas sajūta, ka “Sibyl Vane” rindās iemaldījusies “Labvēlīgā tipa” pūšamo instrumentu sekcija...