RECENZIJA: Arstarulsmirus "Skatu punkti"

© Publicitātes foto

Pēc pārtapšanas no hiphopa mākslinieka Gustavo par sevis un citu izziņas meistaru Arstarulsmirus viņa muzikālajā darbībā iestājās pauze, turklāt pamatīga.

Jāatgādina, ka Gustavo savulaik izdeva četrus superpopulārus albumus “Beidzot!” (2004), “Pa pāris pantiem/Viesības viesnīcā” (2006), “3. elpa” (2010) un “Pilsētas portāls” (2011), pēc tam viņš jau ar jauno vārdu (nejaukt ar skatuves pseidonīmu) izdeva dziesmu “Paldies, ka esat” (2013), tad atkal ieslīga trīs gadu ilgā pauzē, bet tad atkal palaida ēterā jaunu gabalu “Mācos mācīties” un piesolīja nākamajā gadā jaunu albumu “Vēlējuma dziesmas”. Tas bija 2016. gadā… Taču nu beidzot nācis klajā Arstarulsmirus jaunais darbs, kas turklāt tiek pieteikts kā ”pirmais albums no četru albumu sērijas ”Vēlējuma dziesmas”.”

Katrs no albumiem metaforiski atspoguļos kādu no četrām stihijām - ūdens, zeme, uguns, gaiss. Vēlējuma dziesmas mūziķis sauc par savu jauno saturisko virzienu: ”Vēlējuma dziesmu mērķis ir vairot vērīgāku un līdzjūtīgāku attieksmi pret cilvēka iekšējo pasauli, kā arī atspoguļot sirsnīgu, atbalstošu un cieņpilnu nostāju savstarpējās attiecībās.”

Ja tekstu autors jaunajā darbā ir pats A., tad pie mūzikas kopā ar viņu strādājis arī tik savstarpēji it kā nesaistāms tandēms kā Laima Dimanta un Mārcis Auziņš. Muzikāli mērķis esot bijis likt uzsvaru uz harmonisko un melodisko pusi, sitamo instrumentu partijas atstājot otrajā plānā, un, lai vairotu kompozīciju melodiskumu, pieacināts bekvokālu kvintets, kurā bez Laimas vēl ir arī Madara Orola, Jevgēnija Krupenkina, Lauris Valters un Rihards Bērziņš. ”Lielas daļas kvinteta daudzbalsīgi izpildīto aranžiju līdzautore ir Laima Dimanta, kuras ieguldījums šī albuma tapšanā ir tiešām neatsverams, jo viņa uzņēmās un ļoti veiksmīgi kūrēja kvinteta sagatavošanos ierakstiem, kā arī pašus vokālu ierakstus,” kolēģi slavē A. komanda. Par tekstiem. “Ņemot vērā faktu, ka tas, ko mēs atkārtojam daudzkārt kļūst par mūsu ieradumiem, centos tekstos izcelt ideālus, uz kuriem tiecos arī pats. Tādējādi šie ideāli un to iztēlošanās, klausoties un dziedot šīs dziesmas, var kaut par miligramu vairoties mūsu ieradumu kopumā,“ par jaunā albuma konceptu stāsta Arstarulsmirus “Albuma radošais process bija sadarbību un savstarpējo papildinājumu piepildīts, kas ļoti labi sader ar albuma tituldziesmas piedziedājuma vēstījumu: “mēs esam skatu punkti, kas papildina citus.”” Jāpiebilst, ka jauno albumu bija plānots klausītājiem atrādīt vairākos koncertos maija sākumā, bet šī iecere tagad pārcelta uz rudeni - 6. septembrī plānots koncerts Liepājas “Lielajā Dzintarā”, bet 11. septembrī Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

PAR. Aizmirstiet par “faktiem”, mazo čipsu Gustiņu un latvju hiphopa karali Gustavo - jaunais Gustavs, tas ir, Arstarulsmirus drīzāk liekams tajā nišā, kuru apsaimnieko grupa “Instrumenti”. To vislabāk var manīt tādās dziesmās kā “Mans ieradums” un “Citādi”, bet, piemēram, tāds gabals kā “Gaismu augstu metu” piestāvētu pat jaunāko laiku “Jumpravai” (ar kādu reperi viesmūziķa statusā). Taču pati labākā albuma dziesma ir “Vairāk kā tuvas” - ja precīzāk, tad tās atmiņā paliekošais un lipīgais piedziedājums, kas gan ir pat “pop & dance” stilā, un kurā galvenā loma ir Laimai un viņas komandai. Patiesībā vispār liekas, ka viņa šajā albumā ir paveikusi lielāko daļu darba, jo vokālistu kvintets patiešām iespaidīgi papildina šīs dziesmas, turklāt arī no mūzikas sacerēšanas viedokļa daudzviet manāms viņas (un vēl kāda cita) rokraksts. Elegantas aranžijas, instrumentālisti pastrādājuši godam (it īpaši jau Mārcis), neviena dziesma nav arī īpaši garām, un arī Arstarulsmirus tekstos ir vērts ieklausīties, bet tie jau vienmēr bijuši viņa daiļrades spēcīgākā puse.

PRET. Kaut kā subjektīvi šis skaņu materiāls neuzrunā, arī Arstarulsmirus sprediķus nav lielas vēlmes uzklausīt. Turklāt A. kungam vajadzētu mest mieru dziedāšanai vai arī samazināt to līdz minimumam. Ko nevar celt, to nevar nest - ja hiphopa rečitatīvā viņš vēl var izpausties, tad melodiskā mūzikā vokāli absolūti pazaudējas, paklausieties kaut vai dziesmas “Īsts prezidents” vai “Skatu punkti”, tā ir šausmu ieleja!


Sandris Vanzovičs

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.