Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

23. martā Gruzīnu ansambļa “Basiani” koncerts Rīgas Doma Baznīcā

© Publicitātes foto

Diženās Rīgas Doma katedrāles sienas piepildīs “debesu skaņas”. Tā var teikt par sengaidīto Gruzijas Valsts folkloras dziesmu ansambļa “Basiani” koncertu, kurš notiks 23.martā, plkst. 19:30. Publika varēs klātienē baudīt unikālo gruzīnu daudzbalsīgo dziedājumu. Biļetes var nopirkt kasēs un vietnē Bilesu Paradize.

Viņi nozaga galveno šovu Linkolna centrā - tā par “Basiani” rakstīja The New York Times. Kolektīvs uzstājās pirmo reizi Linkolna centrā uz Alice Tully Hall skatuves 2010.gada augustā. Pēc veiksmīga koncerta, par kuru ļoti labi uzrakstīja izdevums New York Times un Wall Street Journal, ansamblis cieši sadarbojas ar Linkolna centru un bieži tiekas uz skatuves ar saviem pielūdzējiem.

Folkloras ansambli dibināja gruzīnu muzikants Georgijs Donadze 2000.gadā. Galvenā kolektīva misija ir saglabāt un atjaunot gruzīnu tautas dziesmas. 1998.gadā Tbilisi pilsētā tika dibināts koris, kuram Visas Gruzijas Katoļu-Patriarhs Iļja II, vēl neuzceltā Svētās Trīsvienības Katedrāles vietā, kur bija tikai milzīga būvbedre, teica, ka šeit, šajā Dievnamā dziedās mākslinieki. Lielākā ansambļa “Basiani” solistu daļa - tie ir Katedrāles kora dalībnieki.

Kolektīva “Basiani” nosaukums nozīmē Uzvara, kuru Gruzija izcīnīja XIII gadsimtā. Tā bija Gruzijai svarīga uzvara pie Basiani. Tā arī izlēma Gruzijas valstiskuma jautājumu.

Gruzīnu ansamblis “Basiani” - unikālās krimančuli balsis un “jodelēšanas” stila izpildītāji. Mākslinieki izpilda gruzīnu tautas mūziku, daudzbalsīgas folkloras dziesmas un baznīcas dziedājumus, kuri tiem kļuvuši par klasiku. Izpildītāju kolekcijā kompozīcijas no dažādiem reģioniem - no Gruzijas austrumu daļas burdona stila līdz polifoniskajam izpildījumam, kas ir pretstatā polifonijai no valsts rietumu daļas. Muzikālais “Basiani” dziesmu pavadījums - autentiskie mūzikas instrumenti, kas saglabā mākslas darbu garu un to izpildīšanas tradīciju. Vairumā ir a cappella dziesmu, bet instrumenti tiek izmantoti pavadījumam. Mākslinieku tēlus papildina nacionālie gruzīnu tautas tērpi čoha.

“Basiani” iekaroja visas pasaules publiku ar saviem psihodēliskiem neparastas harmonijas ritmiem, ritmisko intensitāti un kristālskaidru skaistu mūziku. Ar saviem koncertiem viņi uzstājās uz Amsterdamas, Madrides, Anglijas, Lisabonas, Ņujorkas, Īrijas, Berlīnes, Pekinas, Krievijas, Parīzes, Portugāles un Japānas un citu pilsētu skatuvēm. Mākslinieku kolekcijā ir seši albumi.

“Basiani” uzstāšanās Rīgas Doma baznīcā būs tiešām īpaša, jo lokācijas atmosfēra apvienojumā ar gruzīnu solistu enerģētiku un viņu spēcīgajām balsīm, var salīdzināt ar “viņpasaules hipnotizējošu uzstāšanos”. Koncertprogrammā iekļauti gruzīnu garīgie dziedājumi, tautas dziesmas, darba, deju un galda dziesmu žanri. Atklājiet sev dažādas polifoniskās tekstūras gruzīnu dziesmas kopā ar ansambli “Basiani”.