Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Green Day “Father Of All…”

© Publicitātes foto

Kā amerikāņu poppanka grupa “Green Day” pirms vairāk nekā trim gadu desmitiem sāka maukt pa Amerikas un arī pārējās pasaules topu tabulām, tā nav noņēmusi kāju no gāzes pedāļa līdz pat šim brīdim – šīs grupas pēc skaita trīspadsmitais studijas albums "Father Of All Motherfuckers" (tieši tāds ir tā pilnais nosaukums!) ir jau trešais, kurš bijis Nr. 1 Amerikā, kā arī ceturtais, kurš šādu pat godu izpelnījies Apvienotajā Karalistē.

Ņemot vērā fizisko CD pārdošanas strauji lejupslīdošās tendences, tādu albumu kā “Dookie” (1994, 20 miljoni kopiju) vai “American Idiot” (2004, 14 miljoni kopiju) pārdošanas datus “Green Day” pilnīgi droši nekad vairs neizdosies pārspēt, taču arī jaunā ripuļa nedēļas griezumā pārdotās 23 000 vienības ir visnotaļ cienījams skaitlis. "Father Of All…” ir visīsākais no visiem grupas albumiem - ziņojums, ko grupa ir vēlējusies nodot saviem faniem, iekļauts 26 minūtēs un 12 sekundēs.

PAR. Lai gan poppanks un tam radniecīgais koledžroks bieži liek pavīpsnāt par tā primitīvismu, “Green Day” priekšā var noņemt cepuri par grupas spējām mācīties no savām kļūdām, veiksmīgi noorientēties situācijā un pārgrupēties, atkal un atkal pārsteidzot ar jaunām dvesmām savā mūzikā. Kad šķiet, ka šī trio daiļrade nonākusi finiša taisnē un atlicis vien saņemt balvu par mūža ieguldījumu pasaules rokmūzikas attīstībā, “Green Day” atdzimst kā fēnikss no pelniem. Pēc slābanās triloģijas vēl slābanākā pēdējā albuma “Tre!” (2012) jau šķita, ka beigas ir klāt, taču grupa izdeva perfekto albumu “Revolution Radio” (2016), tomēr jaunais darbs ir vēl izcilāks. Šoreiz “Green Day” pozitīvā nozīmē šokē, poppanku bagātinot ar garāžroka elementiem un iegūstot enerģiskas rokmūzikas sintēzi, ko var klausīties vienā elpas vilcienā, no pirmās dziesmas līdz pat pēdējai (desmitajai). Labāko dziesmu Top 5 apskatnieka skatījumā - “Sugar Youth” (vieta “Green Day” zelta fondā garantēta), “Father Of All…” (lūk, kā jāiesāk albums!), “Take The Money And Crawl” (skat. Nr. 1), “Stab You In The Heart” (“Jailhouse Rock” stilā ieturēts gabals) un “Fire, Ready, Aim” (spēcīgai dziesmai, kā izrādās, nevajag pat divas minūtes). Vai, bet nevar taču nepieminēt arī draiski enerģisko “Meet Me On The Root”!

PRET. Līdz ar jaunā albuma izdošanu “Green Day” dosies pasaules koncertturnejā, un šīs grupas uzstāšanās Lucavsalā pilnīgi noteikti kļūtu par šīs vasaras karstāko rokmūzikas notikumu latvju zemē, taču - Latvija nav manāma “Green Day” tūres kalendārā… Mums tuvākās koncertu vietas: Maskava (24. maijs), Helsinki (27. maijs), Stokholma (29. maijs) un Berlīne (3. jūnijs), kā arī abi latvju klausītāju iecienītie festivāli “Rock Am Ring” un “Rock Im Park” (5. - 7. jūnijs).

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.