Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Limp Bizkit" gatavo skaļu atgriešanos Rīgā

© Mārtiņš Cīrulis/F64 Photo Agency

Šo piektdien, 28. februārī, “Arēnā Rīga” notiks kāda iespaidīga atgriešanās: gandrīz pēc 11 gadu pārtraukuma šeit atkal uzstāsies leģendārā amerikāņu repmetāla grupa “Limp Bizkit”.

Ar “Limp Bizkit” Rīgai saistās jau teju divi neticami notikumi. Kad 2009. gadā vokālista Freda Dērsta blice paziņoja par savu reanimēšanos, par tās koncerttūres starta vietu tika izvēlēta tieši “Arēna Rīga” - par koncerta datumu tika noteikts 20. maijs. Tas šķita tik nereāli, ka sākotnēji koncerta iespējamībai pat neticējās, un līdzīgi bija arī šoreiz, kad tika ziņots par “Limp Bizkit” atgriešanos Rīgā. Un tomēr tā ir taisnība, lai arī uz latvju galvaspilsētu “biskvīti” dodas pa diezgan dīvainu maršrutu, iesākumā piestājot Krasnodarā, Jekaterinburgā, Sanktpēterburgā un Maskavā. Fanu zonas biļetes uz Rīgas koncertu tika izpirktas dažu minūšu laikā, arī citu kategoriju biļetes nozuda jau pirmajā dienā, taču tika paplašināta partera zona, un organizatori informē, ka kāda saujiņa biļešu vēl atlikusi - variet izmēģināt laimi pie tām tikt.

Jāatgādina, ka “Limp Bizkvit” izveidota 1995. gadā Floridā. Šī grupa (arī “Korn” un “Linkin Park”) uzskatāmi par pirmajiem un veiksmīgākajiem, kuri iekopa tā saucamo “nu-metal”, “rap metal” un “crossover” druvu, ko vēlāk turpināja tūkstošiem grupu. Par grupas stūrakmeņiem uzskatāmi vokālists Freds Dērsts un ģitārists Vess Borlends, bet vēl grupas sastāvā iekļāvās basģitārists Sems Riverss un bundzinieks Džons Oto, kā arī DJ Lethal jeb Leors Dimants - emigrants no Latvijas. Šis vīrs dzimis 1972. gada 18. decembrī Rīgā. Viņa tēvs Grigorijs Dimants 70. gados esot bijis viens no labākajiem Rīgas ģitāristiem - spēlējis arī prestižajā krogā “Jūras pērle” Jūrmalā, savukārt mamma Ņina (meitas uzvārdā Sologuba) esot Laimas Vaikules draudzene, bijusi arī viņas tērpu konsultante. Ģimene no šejienes emigrējusi (pēc citām ziņām bijusi spiesta to darīt), kad Leoram bija tikai četri gadi. Dimanti nobāzējās Losandželosā, kur DJ Lethal arī sāka savas dīdžeja gaitas - viņa muzikālajā audzināšanā noteicošu lomu spēlēja tēva 40 000 - 50 000 vienību lielā ierakstu kolekcija. Plašāko atpazīstamību Leors ieguva 90. gadu pirmajā pusē, darbojoties apvienībā “House Of Pain”. Pēc tam - “Limp Bizkit”. Savas dzimtas zemē Leors ir viesojies jau vairākkārt, un arī tagad sociālajā vietnē “Instagram” paudis neviltotu prieku par atgriešanos Latvijā.

Atgriežoties pie “Limp Bizkit” gaitām. Šīs grupas slavas virsotņu laiks saistās ar gadsimta sākumu, kad 2000. gadā tika izdots superīgais albums “Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water”, kas jau pirmajā nedēļā tika pārdots vairāk nekā miljons kopiju apmērā, bet vēlāk tikai Amerikā vien tā pārdošanas dati bija ap 6,8 miljoniem kopiju. Taču vēlāk “limpu” kuģis dabūja pamatīgu sūci - nespējot sadzīvot ar Dērstu, grupu atstāta ekstravagantais Borlends, kurš izrādījās neaizvietojams. Lai gan “Limp Bizkit” turpināja dreifēt uz priekšu - 2005. gadā izdotais EP “The Unquestionable Truth (Part I)”, kura ierakstam uz laiku grupā atkal bija iekļāvies Borlends, bija visnotaļ cerīgs -, vairs nebija īsta uzrāviena. Kā jau tas bija prognozējams, koncertēšanas atsākšana 2009. gadā bija tikai īslaicīgs zibsnis, lai gan grupa turpināja pastāvēt, turklāt 2011. gadā pat tika izdots itin pieklājīgais albums “Gold Cobra”.

Pašlaik grupa atkal ir tās oriģinālajā sastāvā, taču par tās patieso jaudu ir diezgan pagrūti spriest. Dērsta komanda gan sola jaunu studijas albumu, taču visticamāk, ka runa ir par “Stampede Of The Disco Elephants”, kura pirmais singls “Lightz” tika izdots… jau 2012. gada oktobrī. Līdz 2014. gada augustam tika izdoti vēl trīs singli (“Ready To Go”, “Thieves” un “Endless Slaughter”), taču pats albums konfliktu ar izdevējiem vai citu iemeslu dēļ joprojām krāj putekļus kaut kur studijā. Vai tas tiks izdots, un vai šādai izdošanai šobrīd vispār vairs ir jēga - grūts jautājums.

Uzmetot aci 2009. gadā Rīgā spēlēto dziesmu sarakstam un pēdējos koncertos Krievijā skanošajai “setlistei”, diemžēl - vai drīzāk par laimi - jāatzīst, ka tām ir daudz kopīga. Paredzams, ka koncerts sāksies ar “The Truth” ievadu, tad varētu skanēt, bet varētu arī neskanēt “Show Me What You Got”, savukārt pēc tam diezgan droši sekos tādas dziesmas kā “Hot Dog”, “Rollin’ (Air Raid Vehicle)”, “My Genaration”, “Livin’ It Up”, “Gold Cobra” un “Boiler”. Tikpat droši, ka pašā noslēgumā izskanēs “Break Stuff” un “Take A Look Around”, vēl koncertā būs klausāmas arī “Nookie” un “My Way”. Savukārt tam visam pa vidu - čupa ar grūti prognozējamu kaverversiju klāstu. Tā, piemēram, pēdējos koncertos “limpi” ir spēlējuši “Behind Blue Eyes” (“The Who” dziesmas kavers), “Thank You” (“Led Zeppelin”), “Panic” (“Suicidal Tendencies”), “Faith” (Džordžs Maikls), “Thieves” (“Ministry”), arī “Smells Like Teen Spirit” un “Heart-Shapped Box” (“Nirvana”), pat “Killing In The Name” (“Rage Against The Machine”) u.c. Viens ir skaidrs - garlaicīgi nebūs!