Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Arturs Gruzdiņš "Aplī"

© Publicitātes foto

Lai gan pagājušā gada nogalē noslēdzās jau trešā TV šova “X Faktors” sezona, pirmās sezonas uzvarētājs Arturs Gruzdiņš tikai tagad ticis pie solītā debijas albuma – nevarētu teikt, ka kompānija “Sony Music” būtu traki steigusies…

Kopumā ducis dziesmu, visas latviešu valodā. Albumu producēja Reinis Sējāns, bet skaņu inženieris - Gatis Zaķis. “Emociju izvirdumi nav mana stiprā puse, bet, radot albumu, tie parādījās, un es tiem arī ļāvos - gan pozitīvajiem, gan ne tik ļoti. Es savos 26 gados vēl neesmu pieredzes ceļos un neceļos nogājis pārāk tālu, bet stāsti, ko var dzirdēt albuma tekstos, ir īsti - par dūrēm gaisā, sekojot sapņiem, par neizmērojamu laimi un lielu nelaimi, par dusmām, cerībām un pārpasaulīgu mīlestību. Dziesmas ir tiešas un patiesas, un sintētika nav to sinonīms - dzīvie instrumenti valda pār skanējumu,” tā Arturs. Uzmesta arī skice nelielai tūrītei pa Latviju: albuma atrādīšana plašākai auditorijai gaidāma 7. martā koncertzālē “Valmiera”, 15. martā - Alūksnes kultūras centrā, 18. aprīlī - Liepājas kultūras namā “Wiktorija” un 23. aprīlī - Rīgā, Spīķeru koncertzālē.

PAR. Prieks, ka Arturs nav ļāvies pārveidoties - albuma dominējošā līnija tomēr ir elektrizēts roks, ko brīžiem un nelielā avansā varētu pat dēvēt par hārdroku, un spēcīgas poproka balādes ar viņa superjaudīgo balsi pāri visam. No šādas stilistikas spēcīgākie gabali ir dubultsinglā iepriekš jau izdotie “Aplī” un “Leģendāri”, tikai mulsina tas, ka pirmā, kurai jau sen vajadzēja kā superhitam vagot teju visas radiostacijas, par tādu tomēr tā arī nav kļuvusi, un pelnīto atsaucību nav guvusi arī roķīgā “Leģendāri”. No rokgabaliem vēl izceļama “Aisbergs”, savukārt par Artura balss plašumiem vislabāk papriecāties dziesmā “Plēs” - šim gabalam noteikti vajadzētu kļūt par “Muzikālās bankas” hitu. Vēl jāizceļ melodiski spēcīgās dziesmas “Karabīnes” un “Apskāvieni”. Kopumā šis albums jāvērtē ar resnu plus zīmi - atrast kaut kādu svaigumu vienmuļajā latvju poproka valstībā nav nemaz tik viegli, bet Arturam (protams, ne bez Reiņa palīdzības) tas ir veiksmīgi izdevies.

PRET. Skaidrs, ka Eiropas onkuļiem un tantēm no lielā “Sony” nav bijis īsti skaidrs, ko iesākt ar roķīgi tendēto bārdaini no Rūjienas, taču līguma nosacījumi bija jāpilda, un tad nu sadarbībā ar Artura komandu mēģināts šaut pa visiem zaķiem uzreiz, ja nu kādam trāpa. Hmm, varbūt tie latvieši grib dzirdēt kārtīgu roku? Lūdzu, saņemiet - dziesma “Kas pie velna”! Bet varbūt kaut ko skaistu, ar stīgu aranžijām? Nu, tad “Rūķis”. Ā, bet te taču nāvīgi populārs ir tas tur, kā viņu - Dons… Lūdzu, Dona fārmklubs dziesmā “Mana zeme”! Vēl kaut ko visādiem gadījumiem un Latvijas Radio 2 interesei - tā sauksies “Mājās”. Utt. Taču ir nelabas aizdomas, ka šova fani no Artura vislabprātāk gribētu dzirdēt kaut ko ļoti kretinējošajai dziesmai “Laimīgs” līdzīgu, bet tāda un šāda veida te, par laimi, ir tikai viena.